Odgodena izmjena zakona o mirovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor najavila je u srijedu u Hrvatskom saboru da ce Vlada promisliti o modifikaciji nekih odredbi iz predloženih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koje se ticu zaposlenih žena, ali i naglasila da ce se taj zakon sigurno mijenjati.

IDS-ov zastupnik Damir Kajin pozdravio je najavu da se zakon o mirovinskoj reformi nece donositi po hitnom postupku te naglasio: "Pozivam gradane da se suzdrže od odlaska na mirovinsko osiguranje, da ne podnose zahtjeve za prijevremeno umirovljenje jer možda u konacnici ništa nece biti od tog zakona.

Medutim, bit zakona se ogleda u tome da ce žene morati raditi do 65. godine, odnosno da onaj koji ima 40 godina radnog staža, a nema 65 godina života, bit ce kažnjen. Za mene je to bešcutno".

Kajinu je oštro odgovorila premijerka Jadranka Kosor porucivši da je o tome "trebao brinuti dok je IDS participirao u vlasti".

"Zakon o mirovinskom osiguranju ce se mijenjati", rekla je Kosor i napomenula da se "ne može se ništa mijenjati tako da se apsolutno ništa ne mijenja. Vi tražite od Vlade neprekidno da se nešto radi, ali zapravo tražite od Vlade da stojimo u mjestu. Dapace, kada se govori o mirovinskom osiguranju, da idemo unatrag. Naravno da se to nece dogoditi".

Premijerka je pozvala IDS da podrži taj zakon i provedbu gospodarskog programa Vlade. Kajin je replicirao da smatra bešcutnim što je u mandatu Jadranke Kosor cak pedeset tisuca žena ostalo bez posla.

Silvano Hrelja
, zastupnik HSU-a, postavio je ministru gospodarstva ?uri Popijacu pitanje osjeca li se odgovornim što ce dvadeset tisuca ljudi odmah otici u mirovinu, iako to nisu planirali.

"Osjecate li se odgovornim za ovu paniku i štetu do koje nije moralo doci jer ovdje se zaista ne radi o elementarnoj nepogodi ili je možda ovo sve ipak smišljena strategija da se poslodavci što jeftinije riješe viška radnika", upitao je Hrelja.

"Osjecao bih se odgovornim da ništa ne cinim. A kada cinim i kada pokušavam rješavati probleme, za to se ne osjecam odgovornim", odgovorio je Hrelji Popijac nakon što je ponovio da je sadašnje stanje neodrživo.


Podijeli: Facebook Twiter