Odgoden prvi privatni let na ISS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privatna tvrtka Space Exploration Technologies odgodila je za tjedan dana prvi pokusni let na Medunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavio je u utorak osnivac tvrtke Elon Musk.

"Odgadamo lansiranje za otprilike tjedan dana kako bismo napravili dodatna testiranja softwarea za pristajanje letjelice Dragon na ISS. Novi datum ovisi o koordinaciji s NASA-om", rekao je Musk na svom Twitteru.

Tvrtka poznata i kao SpaceX bit ce prva privatna kompanija koja ce letjeti na ISS, 100 milijarda dolara vrijednu postaju u Zemljinoj orbiti koju su zajednicki izgradili SAD, Rusija, Japan, Kanada i europske zemlje.

Nakon umirovljenja flote americkih raketoplana prošle godine, NASA se nada da ce privatne tvrtke poput SpaceX-a i Orbital Sciences Corpa preuzeti transport astronauta i tereta na stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od 386 km.

Lansiranje rakete Falcon 9 i kapsule Dragon tvrtke SpaceX u pokusnu misiju na ISS bilo je predvideno za 30. travnja, ali je odgodeno za oko tjedan dana kako bi se inženjerima dalo dodatno vrijeme za testiranje softwarea koji je namijenjen za pristajanje kapsule uz ISS, rekao je Musk.

Tvrtka je uspješno testirala Dragon u prosincu 2010.


Podijeli: Facebook Twiter