Odgođen početak školovanja specijalista istarske kuhinje

Još ima mjesta za besplatnu edukaciju za mlade kuhare (Danilo MEMEDOVIĆ)
Još ima mjesta za besplatnu edukaciju za mlade kuhare (Danilo MEMEDOVIĆ)

Od jeseni će se pri Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu nezaposlene osobe moći besplatno školovati za zanimanja održavatelja vrtova i bazena, batlera te kuhara specijalista tradicionalne istarske kuhinje. Nastavni programi školovanja za ova tri zanimanja napravljeni su u sklopu projekta "Novo znanje za buduće zvanje" koji se provodi u partnerstvu Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, LAG-a Središnja Istra, Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i poduzeća Iskop d.o.o., i koji se s 1,3 milijuna kuna financira iz Europskog socijalnog fonda.

Samo za nezaposlene

Ovaj je projekt uspješno prošao na natječaju "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih" u sklopu Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. godine, a u njegovoj realizaciji planirano je najprije izraditi nastavne programe za ta tri zanimanja, koja se programski uklapaju u strategije unapređenja kapaciteta u razvoju turističke ponude središnje Istre; zatim dobiti za njih verifikaciju nadležnih državnih tijela, i naposljetku provesti prvi ciklus besplatnog obrazovanja za sva tri zanimanja, sa po 12 polaznika u svakome, odnosno za ukupno 36 nezaposlenih osoba.

Prvi je među njima trebao krenuti program edukacije kuhara specijalista tradicionalne istarske kuhinje, pa je oglašen i javni poziv za prijave zainteresiranih polaznika. Za besplatno školovanje za sva tri zanimanja inače se mogu javiti osobe koje su u trenutku upisa nezaposlene i evidentirane su kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a za zanimanje kuhara specijalista tradicionalne istarske kuhinje dodatni je uvjet da polaznici imaju završenu srednju školu za kuhara ili hotelijerskog tehničara. Nastavni program za ovo zanimanje trajat će 150 sati od čega su 23 sata teorijske nastave, 57 sati vježbi i 70 sati praktične nastave, a obuhvaćena je pripreme svih vrsta jela prema istarskoj recepturi.

Još ima mjesta

Teorijski dio nastave odvijao bi se u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu, a praktični u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

Natječaj za upis kandidata za školovanje kuhara specijalista tradicionalne istarske kuhinje zaključen je 10. svibnja, a do kraja svibnja trebala je početi nastava, koja bi zatim pauzirala tijekom ljetne sezone i nastavila se najesen, međutim kako saznajemo u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu, početak nastave odgađa se za rujan zbog još nedovršenog postupka državne verifikacije nastavnih programa. Kako je ostalo još nekoliko nepopunjenih mjesta, i prijave za kuhare i za preostala dva zanimanja produljuju se do jeseni. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter