Odgoda velikih investicija umanjila ovogodišnji proračun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo je mnogo toga planirano u ovogodišnjem proračunu Općine Brtonigla, ali se za velike investicije nisu mogla dobiti predviđena sredstva, pa je i plan proračuna trebalo uskladiti sa stvarnim stanjem.

Zbog izostanka većih poslova, prije svega dogradnje zgrade dječjeg vrtića, konačan ovogodišnji proračun umanjen je za 6,1 milijun kuna, pa će ovogodišnji prihodi iznositi 15,9 milijuna kuna. Sve planirane velike investicije i sredstva koja su se očekivala za njih moraju se unijeti u plan proračuna, a najviše se radi o projektima koji su kandidirani za neki od europskih fondova, od pomoći od države ili iz drugih izvora. Potkraj godine bilo je jasno da neće biti ništa od očekivanih sredstava pa se plan proračuna morao svesti u realne okvire.

Dogradnja dječjeg vrtića je investicija od oko 5,5 milijuna kuna, projekt je početkom ove godine dostavljen nadležnim službama s ciljem da se dobiju sredstva iz fondova EU. Međutim, ni do danas nema nikakvog odgovora, pa je taj projekt na čekanju i uvršten je u proračun za 2018. godinu. Uz to, nisu bila osigurana sredstva ni za nekoliko drugih projekata za čiju se realizaciju ne mogu osigurati sredstva samo iz izvornih prihoda općinskog proračuna. Tako je bilo s projektom uređenje zgrade nekadašnjeg mlina, arheološkog lokaliteta Santi Quaranti, izostalo je uređenje ceste Brtonigla – Grobice, asfaltiranje cesta u naselju Kras kod Karigadora, u Novoj Vasi i Fiorinima. Za oko milijun kuna smanjena je i stavka za projektnu dokumentaciju. Zbog toga nije došlo ni do planiranih zaduženja, a svi neostvareni projekti prebačeni su u proračun za 2018. i naredne dvije godine s ciljem da se ostvare u tom razdoblju, po odobrenju financiranja određenih poslova.

U skladu s umanjenjem prihoda i rashoda, odnosno svođenjem u realne okvire, na sjednici Općinskog vijeća potvrđene su i promjene u pojedinim programima. Tako je, na primjer, od komunalne naknade u proračun došlo 860.000 kuna, što je bilo više od plana, a kako su to namjenska sredstva uradilo se i više u programu komunalne izgradnje, što je izmjenama programa potvrđeno. Program izgradnje komunalne infrastrukture je nešto smanjen, ali je ipak u ovoj godini za ceste, groblja, javnu rasvjetu, uređenje javnih površina i projektnu dokumentaciju potrošeno oko 3,6 milijuna kuna. Sredstva za te namjene bila su osigurana od komunalnog doprinosa (veći dio) i komunalne naknade. Slično je i u drugi programima u kojima je evidentirano učinjeno, te poslovi koji neće biti ostvareni. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter