Odgoda deložacije znači im samo povećanje kamata

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Zbog duga od 8.900 kuna na ime pričuve koji je tijekom godina porastao na gotovo 22.000 kuna, Razimu Ramuliću iz Pule prijeti deložacija, iz stana u Kandlerovoj 3, koja će njega, suprugu i dvoje djece ubrzo potjerati na ulicu. Deložacija je zasad odgođena, no nakon toga obitelj Ramulić će se zasigurno ostati bez krova nad glavom jer novaca za povrat duga nemaju. Razim naime ne radi, supruga mu prima mirovinu od 1.200 kuna, sin je također nezaposlen, a drugi jedva da je napunio 10 godina života. Jedino primanje koje osim suprugine mirovine imaju je 800 kuna socijalne pomoći.

Usprkos statusu hrvatskog branitelja s nizom odlikovanja, usprkos ogromnoj želji za pronalaskom posla kako bi vratio dug te usprkos nizu drugih razloga, rješenja za obitelj Ramulić nema na vidiku, osim, kako je rekao, oprosta duga, barem kamata, a glavnicu bi, naveo je, uspio nekako otplatiti riješiti.

- Više od svega bih volio vratiti dug, no da bih to mogao učiniti moram zaraditi, a da bih zaradio, moram raditi. Međutim, posla nema i ne znam kako da se izvučemo iz tog začaranog kruga, kazao nam je Romulić, dodajući da mu odgoda ne znači ništa, štoviše, za njega to znači samo povećanje kamata i ukupnog duga, bez trajnog rješenja.

Dosad je, rekao nam je, u nekoliko navrata razgovarao s direktorom Castruma, no sve što su uspjeli dogovoriti jest nekoliko odgoda. Kazao je da je tražio oprost duga od države u sklopu Vladinog programa oprosta duga najugroženijim građanima, no nema ga na popisu u Fini, valjda zbog suprugine mirovine. Dugovanja su počela, ispričao nam je, kada se kao suvlasnik stana, zajedno s jednim suvlasnikom 2005. godine, odlučio podignuti kredit za obnovu zgrade, ponajprije krova koji je propuštao. Obitelj Ramulić živi na zadnjem katu stare zgrade u 37 kvadrata stana kojeg otkupljuju od Grada Pule.

- Od tada nam je pričuva sa 56 kuna porasla na 210 kuna zbog kredita, no najgore od svega je bilo što radovi na krovu nisu bili dobro napravljeni, krov je i dalje propuštao i sami smo dodatno morali platiti popravke, rekao nam je Razim, kazavši da zbog toga nije ni htio potpisati papire za kredit, no on se ipak dogodio.

Neko je vrijeme uspio plaćati povećanu pričuvu, no onda je zapao u probleme i više nije mogao izdvajati taj iznos. Zbog cijele situacije obitelj nema mira, supruga ne spava noćima, poremećen im je mir i žive u stalnom strahu da će izgubiti jedini dom i krov nad glavom koji imaju. (Nera SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter