Odgledali napad pa pitali kad ce bus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetpetogodišnji M. M, vozac Autotrolejevog autobusa na prigradskoj liniji za Marcelje - koji je napadnut u subotu navecer u vozilu na autobusnom stajalištu na Marinicima - na svu srecu je samo lakše ozlijeden, ali je doživio šok. Ne može doci k sebi zbog mržnje i nasilja u kojem je bio žrtva samo zato što je pitao za kartu.

Možda od svega najviše boli cinjenica što su putnici punog autobusa sa svojih sjedala samo promatrali sukob. Mirno su gledali i kada su dva muškarca, koji su napad na vozaca gledali s ulice, priskocili pomoci nesretnom vozacu. Putnici su tek glasno pitali: «Kada ide sljedeci autobus?» te mirno napustili svoja sjedišta, znajuci da ce morati cekati dolazak policije.

Kada je vozac došao k sebi, ispricao je što se dogodilo; na autobusnoj stanici na Marinicima iz obližnje pekare u autobus su ušla petorica bucnih mladica i, kako mu se cini, pripitih. Pitao ih je za kartu, a jedan, koji je ocito bio bez karte, dohvatio je vozaca, zadavši mu dva udarca šakom u glavu. Treci udarac je uspio izbjeci. No, zbog naocala mu je ozlijeden nos.

Buduci da je rijec o autobusu koji ipak ima poluogradu prema putnicima, nasilnik je morao uložiti i dodatan trud kako bi «dohvatio» vozaca i iskalio bijes na njemu. Sreca je da su dvojica muškaraca (jedan od njih je policijski službenik u civilu koji se slucajno zatekao na ulici) odmah priskocili u pomoc. Neslužbeno doznajemo da su dvojica iz skupine rabijatnih mladica prepoznata, iako su se dali u bijeg.

Direktor Autotroleja Željko Smojver, koji je žurno otišao u sušacku bolnicu u posjet ozlijedenom vozacu, istaknuo je da se što prije moraju iznaci modeli zaštitite vozaca od daljnjih nasilnickih ispada.

- Održat cemo hitan sastanak s celnicima PU primorsko-goranske dao bismo dogovorili nacine kako našim vozacima, ali i putnicima osigurati siguran rad i vožnju - rekao je Smojver. - Potencijalne opasnosti ocigledno vrebaju naše vozace na svakoj liniji. Što hitnije treba nabaviti opremu za zaštitu vozaca, ali i siguran prijevoz putnika - rezolutan je direktor Smojver.

Hoce li obveze naplacivanja sitnih karata biti oslobodeni vozaci, hoce li ugradnja takozvanih «panic button» prekidaca, kojima ce vozac biti povezan s operativnim centrom donijeti vecu sigurnost, najbolje ce pokazati vrijeme, no mora se poraditi na mjerama za vecu sigurnost, smatra Smojver, dodajuci da i vozacke kabine moraju biti takve da štite od napada nasilnika. (Slavica KLEVA/Novi list)

Htjeli se tuci s vozacem

Nažalost, napad na Marinicima nije bio jedini incident vezan za autobuse Autotroleja: zabilježena su još tri. U Opatiji, na Slatini, nekolicina mladica provocirala je u subotu navecer vozaca kako bi izazvala fizicki sukob, ali su se u blizini zatekli policajci koji su odmah reagirali i sprijecili daljnji sukob s vozacem. Skupina mladica provocirala je vozaca autobusa na okretištu na Turkovu (Pehlin). Otvarali su i zatvarali haubu na autobusu, želeci iznuditi reakciju vozaca. K tome, na jednom je autobusu tijekom noci u vožnji razbijeno vjetrobransko staklo.


Podijeli: Facebook Twiter