Odgajatelju otkaz jer nije cuo silovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica pulskog Doma za odgoj djece i mladeži Blaženka Butorac pokrenula je postupak za izvanrednim otkazivanjem ugovora o radu nocnom odgajatelju, izvijestila je glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta o rezultatima izvanrednog inspekcijskog nadzora u domu koji je proveden nakon što su u noci izmedu 29. i 30. rujna 13-godišnji i 16-godišnji šticenici zlostavljali i silovali 13-godišnjeg šticenika.

"Inspekcijskim nadzorom nad radom doma, koji je proveden od 4. do 6. listopada, iz dostupne propisane evidencije i dokumentacije te razgovora s korisnicima nije vidljivo da je nocni odgajatelj nakon 22 sata obilazio prostor odgojne skupine, a u vrijeme provodenja inspekcijskog nadzora nalazio se na bolovanju.

Ravnateljica je odmah po saznanju o incidentu prijavila svoja saznanja policiji te poduzela druge potrebne radnje u cilju zaštite žrtve i drugih korisnika doma", stoji u priopcenju glasnogovornice ministarstva.

Glasnogovornica nadalje navodi da su tijekom inspekcijskog nadzora utvrdeni odredeni propusti u strucnom radu doma, a rješenjem inspektora domu ce biti naredene mjere za njihovo otklanjanje i utvrdivanje odgovornosti radnika doma za incidentni dogadaj.

O kakvim je drugim propustima rijec u dopisu nema podrobnijih obrazloženja. Ošteceni maloljetnik je isti dan vracen u djecji dom iz kojega je poslan na stacionarnu opservaciju u pulski dom.

O daljnjem tretmanu i premještaju maloljetnog korisnika, takoder 13-godišnjaka koji je sudjelovao u incidentnom dogadaju, odlucit ce strucni tim doma u suradnji s nadležnim centrom za socijalnu skrb, a drugi maloljetnik, 16-godišnjak, prema navodima glasnogovornice, više nije u pulskom domu.

Prema našim informacijama 16-godišnjak, protiv kojeg je u tijeku istraga zbog sumnje da je zajedno s 13-godišnjakom pocinio kazneno djelo nasilnog spolnog odnosa s djetetom, odnosno sa silovanjem izjednacenu spolnu radnju i kazneno djelo nanošenja ozljeda, još je u pritvoru.

Trinaestogodišnji djecak koji je sudjelovao u zlostavljanju svog vršnjaka zbog svoje dobi nije kazneno odgovoran, a policija je izvijestila da ce o njegovom sudjelovanju u incidentu izvijestiti državno odvjetništvo nadležno za mladež.


Podijeli: Facebook Twiter