Odbor: "zeleno svjetlo" povjerenstvu za Đurekovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za zakonodavstvo suglasio se danas s prijedogom 50 zastupnika SDP-a da se osnuje istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica vezanih za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

S pet glasova za, po jednim suzdržanim i protiv, Odbor se bez rasprave izjasnio za odluku o osnivanju povjerenstva. Za su bili SDP-ovi članovi Odbora, protiv HDZ-ov Goran Marić, a suzdržan nezavisni Josip Kregar.

Hrvatski emigrant, disident i spisatelj Stjepan Đureković (1926-1983) ubijen je u srpnju 1983. u Wolfratshausenu u SR Njemačkoj.

U Republici Hrvatskoj ne vodi se sudski postupak povezan sa Đurekovićevim ubojstvom, pa ne postoji zapreka za osnivanje povjerenstva, rekao je u ime predlagatelja Peđa Grbin. Interes je javnosti, dodaje, da se sazna zašto Hrvatska protiv potencijalnih počinitelja i naručitelja tog ubojstva nije poduzela odgovarajuće korake.

O prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva odlučuje Sabor većinom glasova svih zastupnika. O sastavu povjerenstva Sabor odlučuje većinom nazočnih zastupnika. Sastav povjerenstva mora približno razmjerno odgovarati stranačkom sastavu parlamenta. Povjerenstvo ne može imati manje od pet niti više od 15 članova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter