Odbor za Ustav iskazao povjerenje Ranku Ostojiću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je s osam glasova za i jednim suzdržanim iskazao povjerenje ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade.

Ostojić je prvi član Vlade o čijem se imenovanju odlučuje prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravlja u saborskom odboru, dok Sabor samo glasuje.

Premijer Zoran Milanović, koji je Ostojića predložio za novu dužnost nakon odlaska dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice u Bruxelles, rekao je danas na sjednici Odbora da bi se Ostojićeva dužnost prije svega trebala odnositi na unutarnju politiku i pripremu Hrvatske za ulazak u schengenski prostor.

- To je jedan od razloga koji je prevagnuo u njegovom odabiru za potpredsjednika, kazao je premijer te je dodao da Ostojić ima veliko političko i upravno iskustvo.

No, Milanović je izazvao čuđenje novinara jer je sjeo za predsjednički stol dok je potpredsjednik odbora Vladimir Šeks sjedio u klupi. Nakon što mu je predsjednik Odbora objasnio da mora govoriti s govornice Milanović je iznio svoj prijedlog i zaključio da je njegova uloga time iscrpljena pa je napustio dvoranu.

Članovi Odbora zatim su prvi put po novim pravilima kandidatu za novu dužnost postavljali pitanja, a zanimali su se o prijeporima između Hrvatske i Europske komisije oko europskog uhidbenog naloga, preklapanju civilnog i represivnog sektora u Ostojićevom slučaju, schengenskom režimu na granici s BiH, participaciji građana iz redova manjina u policiji.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista predbacio je Vladi što će čovjek iz sigurnosnog sustava koordinirati i civilnim sektorom, što je usporedio sa slučajevima preklapanja u Rusiji i Srbiji. Ostojić je pak odgovorio da su Vladimir Putin i Ivica Dačić premijeri i da ministar unutarnjih poslova nije taj koji zapovijeda policijom.

Na pitanje predstavnika GONG-a Dragana Zelića Ostojić je rekao da će mu najvažniji segment u radu biti ispunjavanje kriterija za ulazak Hrvatske u Schengen, dok će u dijelu unutarnje politike biti zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter