Odbor za turizam protiv Zakona o golfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za turizam sa šest glasova naspram pet odlucio je ne podržati prijedlog izmjena Zakona o igralištima za golf te je istovremeno Saboru uputio prijedlog da postojeci Zakon o golfu stavi izvan snage. Predsjednik Odbora i saborski zastupnik IDS-a Marin Brkaric veli da je Odbor protiv toga da se o prijedlogu glasa po hitnom postupku, kao što je bio protiv i prilikom donošenja izvornog Zakona iz prosinca 2008. godine, ali ga je tada vecina clanova ipak podržala.

Navodi da se golf tereni mogu realizirati u okviru postojecih propisa, a sporno je i to što ovaj zakon nije u skladu s legislativom Europske unije.

Umjesto Zakona o golf terenima, Odbor smatra da je u cilju razvijanja golfa, posebice u službi punjenja postojecih smještaja, potrebno donijeti razvojne poticajne mjere, pa je s tim u vezi navedeno donošenje Zakona o turistickom i ostalom gradevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Odbor smatra spornim i to što postojeci Zakon ide u izmjenu nakon godinu i pol dana, a da nisu doneseni ni popratni akti, odnosno uredba o minimalnim tehnickim standardima golf igrališta, koja je trebala biti donesena u roku od mjesec dana nakon njegova izglasavanja.

Sjednica Odbora za turizam održala se u srijedu, a dan ranije saborski Odbor za pravosude prihvatio je prijedlog zakona, dok Odbor za prostorno uredenje nije imalo kvorum za glasanje. Zanimljivo je da se na Odboru za zaštitu okoliša nece raspravljati o ovom zakonskom prijedlogu, iako golf tereni zasigurno utjecu upravo na okoliš. Glasanje saborskih zastupnika o izmjenama Zakona ne ocekuje se prije ponedjeljka.


Podijeli: Facebook Twiter