Odbor za razvoj odlucit ce o stalcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su u utorak i javno iznijeli svoje negodovanje zbog nove odluke o komunalnom redu u dijelu koji se odnosi na zabranu postavljanja vanjskih stalaka, nekolicina pulskih trgovaca užeg gradskog središta u srijedu se susrela s nadležnim gradskim procelnikom Damirom Prhatom.

To je bio njihov drugi susret. Naime, tijekom prvog procelnik im je savjetovao da prikupe mišljenja nadležnih institucija - Udruženja obrtnika, Turisticke zajednice i Mjesnog odbora Stari grad, što su oni i ucinili.

Kao što smo pisali, TZ i MO založili su se za kompromisno rješenje, uz naglasak da se pronade ravnoteža izmedu urednosti i prohodnosti grada. Sekcija trgovaca pri Udruženju obrtnika podržala je, pak, zahtjev trgovaca uz obrazloženje da izlaganje turisticke ponude ne predstavlja problem, da ne ometa promet i nema za posljedicu neukus.

Štoviše, smatraju da to daje draž gradu te da svi, prilikom obilaska grada, vole razgledati što se nudi jer u prazne ulice nitko nece dolaziti.

Nakon sastanka u srijedu trgovci su nam ukratko ispricali da je procelnik zatražio na uvid dobivene odgovore te je, nakon pregleda svih pribavljenih ocitovanja, tražio da se popišu i porucio im da ce njihov zahtjev vec u cetvrtak staviti hitno u proceduru da bi do ljeta došao na Gradsko vijece.

Trgovci su tražili i odgodu provodenja nove odluke o komunalnom redu, odnosno da im budu vracene prijašnje pogodnosti, i to postavljanje dva stalka na ulicu ispred poslovnog prostora. Obrazložili su to cinjenicom što isti pravilnik takvu mogucnost ne onemogucava ugostiteljima cije terase zauzimaju daleko vece gabarite od trgovackih stalaka.

Trgovci su ukazali i na cinjenicu da nikada nisu prekršili odluku o komunalnom redu te da, po njihovom mišljenju, komunalni redari nisu dobro odradivali posao, što je i uzrokovalo sve ove probleme. Da su uredno naplacivali kazne prekršiteljima propisane odluke, do svega ovoga, kažu, ne bi ni došlo, a u slucaju onih koji su opetovano kršili gradski propis, trebalo im je raskinuti ugovore, što takoder nije ucinjeno.

Požalili su se i zbog toga što ugostitelji za najam terasa placaju puno manje, a nerijetko se šire i izvan dozvoljenih granica. Buduci da im je Prhat najavio mogucnost sudjelovanja na Gradskom vijecu, planiraju poslati dopis predsjedniku Gradskog vijeca te svakom vijecniku ponaosob da bi ih podrobnije upoznali s cijelom problematikom.

- Razgovori koje sam vodio s poprilicno velikim brojem predstavnika trgovaca, njih desetak, bili su ugodni. Zakljucili smo da cu Odboru za razvoj Gradskog vijeca odmah uputiti njihovu inicijativu za izmjenom odluke o komunalnom redu, zatražiti što prije održavanje sjednice i, osim predstavnika mog odjela, zatražiti da prisustvuje i predstavnik trgovaca. Odbor ce donijeti zakljucak po kojem cemo i mi postupati, rekao nam je Prhat.

Dodao je, medutim, da se odluka dugo i brižljivo planirala pa su trgovci imali dovoljno vremena intervenirati, dati svoj prijedlog ili zaštititi svoj interes, što su oni propustili uciniti. Osim što je prijedlog bio na gradskim web stranicama više od pola godine, mogli su to uciniti putem MO-a ili osobno.

- Na sastanku Grada i Ceha trgovaca pri Udruženju obrtnika upravo je uklanjanje štandova izricito zahtijevano i takva je odredba, pristigla i od MO-a, ugradena u odluku o komunalnom redu. Mi smo, dakle, ispoštovali zahtjeve i želje velikog broja gradana koji žele uredan i prohodan grad, komentirao je procelnik, koji je odbio usporedivati stalke s ugostiteljskim terasama za koje, kaže, postoji plan, nadležno povjerenstvo i drugi parametri.

Upitan misli li da ce odbor odobriti izmjenu odluke o komunalnom redu, rekao je da ce to ovisiti o nacinu na koji ce inicijativa trgovaca biti tretirana.


Podijeli: Facebook Twiter