Odbor za ratne veterane jednoglasno iskazao povjerenje Tomi Medvedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u četvrtak iskazao povjerenje kandidatu za ministra hrvatskih branitelja generalu u mirovini Tomi Medvedu.

O Medvedu se još treba izjasniti Hrvatski sabor, no o kandidatu se više neće raspravljati, nego samo glasovati, pa bi mu Sabor mogao iskazati povjerenje već u petak. Očekujem da će mi i Sabor dati takvu potporu, rekao je Medved novinarima.

Izrada nacrta novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, u kojemu će jedna od kategorija biti i pripadnici HVO-a, veteranski centri i više dijaloga, zadaci su koje si je postavio kandidat za ministra branitelja.

Medved kaže da je proučio prijedlog državnog proračuna i da Ministarstvo branitelja može raditi s predviđenim sredstvima. Za više reda, dostupnosti i dijaloga ne trebaju dodatna sredstva, potrebna je drugačija organizacija, proučio je Medved.

Prethodno je Medveda Odboru predstavio premijer Tihomir Orešković izrazivši uvjerenje kako je riječ o pravoj osobi za to mjesto, uz napomenu kako mu je čast što će Medved biti dio njegova tima.

"Bio je sudionik Domovinskog rata, dobitnik brojnih odličja, predsjednik ratnih veterana Tigrova, dobro je prepoznao probleme naših branitelja i siguran sam da je prava osoba za ministra branitelja", rekao je Orešković na početku sjednice, nakon čega je uslijedila rasprava članova Odbora.

SDP-ovac Nenad Stazić prozvao je Medveda zbog sudjelovanja na prosvjedima na Markovu trgu te ga je upitao misli li da je "netko tko svjesno krši zakon dostojan biti ministar u Vladi".

"Sudjelovali ste u prosvjedima i svjesno i namjerno kršili zakone zemlje za koju ste se časno i hrabro borili. Znali ste da kršite zakon, no ipak ste sudjelovali u demonstracijama na Markovu trgu, koje nisu bile prijavljene policiji i u kojima su sudionici nasrtali na hrvatske policajce koji su branili hrvatske zakone. Rušili ste legalno izabranu vlast države za koju ste se borili hrabro i časno", poručio je Stazić.

Mislite li, pitao je Stazić, da je netko tko svjesno krši zakon dostojan biti ministar u Vladi, te namjeravate li i kao ministar kršiti zakon kao što ste to činili dok niste bili ministar.

Stazić je upitao Medveda i o proračunu za 2016. u kojem su smanjena sredstva za Ministarstvo branitelja u odnosu na proračun za prošlu godinu za 48 milijuna kuna. "Pokretali ste prosvjede i bili ste s onima koji su na cestu iznosili plinske boce prijeteći mirnim građanima Zagreba, i to bez ikakvih razloga. Namjeravate li i sada pokretati prosvjede kada za to imate 48 milijuna razloga", rekao je Stazić na početku sjednice.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je vrijeme da se počne raditi na problemu hrvatskih branitelja. "Vi kao istinski hrvatski branitelj siguran sam da poznajete sve probleme i da ćete ući u sustav, da ćemo što prije krenuti u rješavanje problema naših suboraca. Ključnih problemi su ljudi na terenu, decentralizacija sredstava na terenu. Veteranski su centri isto vrlo bitni i zdravstvena skrb naših branitelja, koji sve mlađi umiru i oboljevaju, a starosna dob je 50 godina", rekao je Bulj.

Najbitnija je, kaže Bulj, promocija istine o Domovinskom ratu, što se može učiniti kroz memorijalno-dokumentacijski centar.

Da treba početi raditi na rješavanju problema hrvatskih branitelja složio se i predsjednik Odbora Miodrag Demo ustvrdivši kako "nikad nije kasno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter