Odbor za nacionalnu sigurnost zasad bez zaključaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je danas kako će, vezano uz aferu nadzora izlista telefonskih poziva, razgovarati s čelnicima svih institucija čija je izvješća pribavio o toj aferi (Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehnički centar i Ravnateljstvo policije), te nakon toga obaviti i neposredni nadzor u tim institucijama.

"Raspravili smo izvješća, zaključili smo da ćemo razgovarati sa svim čelnicima ovih institucija, od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i Ravnateljstva policije. Nakon tih razgovora izvršit ćemo i neposredni nadzor", izjavio je novinarima predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ), nakon trosatne zatvorene sjednice.

Najavio je da će se Odbor ponovno sastati sutra u 10 sati, a potvrdno je odgovorio na novinarski upit je li još preuranjeno govoriti da je u spomenutoj aferi bilo nezakonitosti.

Novinari su Tuđmana pitali i može li procijeniti koliko će Odboru trebati da završi posao i donese zaključke, na što im je odgovorio kako je stav svih u Odboru da se temeljito sagleda cijela situacija, zakonska regulativa i druga bitna pitanja. "Tako da je postupak otvoren, a nismo govorili o rokovima u kojima to treba završiti, nego da cijeli taj postupak treba temeljito provesti", istaknuo je Tuđman.

Upitan hoće li Odbor razgovarati i s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, s obzirom da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, nakon izbijanja afere u javnosti, rekao kako se cijela policijska akcija odvijala u suradnji s DORH-om, odgovorio je kako će, nakon spomenutih uvodnih razgovora, Odbor napraviti plan rada. "Odbor će napraviti svoj plan rada kako dalje, tako da ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati", kazao je Tuđman.

Novinare je zanimalo i je li na sjednici Odbora bilo kakvih spornih pitanja, s obzirom na nagađanja da se izvješća navedenih institucija razlikuju u sadržaju. Potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) rekao je kako članovi Odbora ne mogu javno govoriti o sadržaju izvješća. "Sutra ćemo nastaviti s radom, nemam što dodati onome što je predsjednik Odbora rekao", kazao je Dragovan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter