Odbor za ljudska prava oštro osudio Šimunićev istup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina oštro je danas osudio svako iskazivanje netolerancije i ksenofobije na sportskim natjecanjima, a posebno pozivanje na veličanje totalitarnih režima.

Hrvatski nogometni savez (HNS) Odbor je pozvao da preuzme odgovornost za propuste na utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda prije tjedan dana, te da poduzme sve kako bi ustvrdio odgovornost sportaša i sportskih djelatnika.

Traže i da HNS, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, zaštiti ugled Hrvatske na gostovanjima hrvatske reprezentacije u inozemstvu, kako od neprihvatljivih skandiranja, tako i od izvrgavanja ruglu državnih simbola Republike Hrvatske.

HRT su upozorili kako je dužan uspostaviti najviše standarde medijskog djelovanja, pridonositi razvoju demokratskih vrijednosti te pravodobno i energično osuditi svako iskazivanje nesnošljivosti na stadionima.

Iako je zaključak donesen jednoglasno, rasprava o reakciji HNS-a i HRT-a na događaje na utakmici Island-Hrvatska, kada je nogometni reprezentativac Josip Šimunić poveo skandiranje "Za dom - spremni", dio članova Odbora prigovorio je predsjedniku Furiu Radinu da sjednice ne saziva kad se na stadionima vrijeđa hrvatski narod.

Antu Babića (HDZ) zasmetalo je što Odbor nije raspravljao o netoleranciji upućenoj prema predstavnicima inicijative 'U ime obitelji' ili o naslovnici 'Novosti' Srpskog narodnog vijeća, na kojem je kardinal Alojzije Stepinac prikazan kako se ljubi s časnom sestrom.

"Zašto ovaj odbor nije organizirao sjednicu kada je došlo do paljenja hrvatske zastave na utakmici sa Srbijom, košarkaškog prvenstva u Vukovaru..", rekao je Babić.

Istaknuo je kako mu je žao zbog bilo kakve netolerancije, ali i da je "sve je započelo anonimnom dopisnicom upućenom zastupniku Nedžadu Hodžiću, koju je u sabornici pročitao sveučilišni profesor iz druge manjine, Srbin, sa vrlo vulgarnim jezikom, na koji nitko nije reagirao".

Babić je dodao kako ima pravo vjerovati da je tu anonimnu dopisnicu Hodžić i poslao sam sebi, jer u Hrvatskoj "nema nikakvog sukoba s Bošnjacima".

Na Hodžićevu izjavu da je "ovo društvo prilično bolesno", Babić je uzvratio: "Ovo društvo nije bolesno, možda ste vi bolesni".

I vanjska članica Odbora Marijana Petir smatra kako se "ljudska prava tretiraju kao privilegij jedne skupine".

"Ova rasprava nije iskrena, inače bi Odbor raspravljao o vrijeđanju na utakmici u Beogradu, budući da HRT ni tada nije prekinuo prijenos, a na sjednici je sjedio ministar i slušao skandiranje", rekla je Petir. Odbor je optužila za licemjerje.

"Sve dok se gazi sve što je hrvatsko, moralno i pošteno, onda je to u redu", kazala je Petir, naglasivši kako je Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina trebao raspravljati i o "nasilju nad Željkom Markić".

Upitala je i je li napravljen propust kad je zabranjeno unošenje na Maksimirski stadion transparenta 'sjećanja na Vukovar', na utakmicu s Islandom, te kad je zabranjena minuta šutnje za Vukovar.

Tajnik HNS-a Vladimir Iveta odbacio je prozivke da Savez nije primjereno reagirao na Šimunićev istup, podsjetivši kako je predsjednik HNS-a Davor Šuker na konferenciji za novinare osudio Šimunićevoi ponašanje.

Naglasio je da je u tijeku disciplinski postupak protiv Šimunića.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman kazao je, pak, da je HRT analizirao radijski i televizijski prijenos te utakmice i utvrdio kako su u većoj mjeri poštovani zakoni i interni propisi.

"Konkretan Šimunićev poziv i odgovor publike nakon utakmice HTV nije prenosio, a na radiju je došlo do propusta komentatora, koji nije odgovarajuće reagirao na ono što je napravio Šimunić, u dodatnom programu nakon utakmice. Za taj propust se ispričavamo svima", rekao je Radman.

"Mi ne trebamo vaše isprike, nego da osigirate provođenje zakona", uzvratio mu je Dragan Crnogorac (SDSS).

I predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer ističe kako nije čuo tv-komentatora Dragu Ćosića da osuđuje neprihvatljive povike na utakmici.

"Čuli smo da ushićeno i oduševljeno komentira povike publike, koji su počeli od njih, a ne od Šimunića, da poblika podržava i bodri naše vatrene. Razmislite je li to baš veličanstveno", rekao je Tolnauer.

Ustvrdio je kako je posljednjih mjeseci u društvu postalo prihvatljivo da se ruše ćirilične ploče, da se u centru Zagreba ističe plakat "srpskog obiteljskog stabla", i da se viče 'Za dom - spremni".

"Kao građani Hrvatske i domoljubi tražimo da se neđu krivci i da se to sankcionira", zatražio je Tolnauer.

"Govorim ovo u ime Židova, Srba i Roma koji ne mogu progovoriti jer ih je taj 'Za dom - spremni' spremio na neko drugo mjesto", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter