Odbor za financije podržao Vujcica za guvernera HNB-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za financije u utorak je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajuce vecine da se za novog guvernera HNB-a imenuje Boris Vujcic. Medutim, Ivan Šuker (HDZ) rekao je da je "nacin na koji je Vlada najavila da guverneru Željku Rohatinskom nece produljiti mandat vrlo loš što se ljudske razine tice".

- Ali i to je i vrlo negativna poruka koja je odaslana medunarodnim financijskim krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama. Guverner Rohatinski, bez obzira tko se s njim slagao ili ne, pljeskao mu ili fuckao, nije zaslužio da se na ovakav nacin razriješi.

Takav nacin je i Vujcicu otežao startnu poziciju na celu HNB-a. Kad sam cuo da Rohatinski nece dobiti novi mandat, upitao sam se - što to nije htio isporuciti novoj vlasti pa je tako naprasno smijenjen, rekao je Šuker dodavši da ce HDZ podržati Vujcicevo imenovanje.

Dragica Zgrebec (SDP) rekla je da "nakon ovih 12 godina koliko je guverner Rohatinski uspješno vodio monetarnu politiku potrebno osvježenje".

- I ocijenili smo da je za tu dužnost najbolji njegov bliski suradnik svih ovih godina Boris Vujcic, rekla je Zgrebec.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar optužio je premijera Zorana Milanovica za grubo miješanje u ovlasti parlamenta, te istaknuo da je "odluka da se Željku Rohatinskom ne produlji mandat donesena u Vladi, a ne u Saboru koji po zakonu imenuje guvernera".

Dodao je da je vladajuca vecina kandidaturu Vujcica poslala prije otvaranja službene procedure.

- Nakon protesta oporbe antidatirali su javni poziv klubovima da predlažu kandidate. Sramotno je i to što ce Sabor o kandidatu za novog guvernera odlucivati bez javnog intervjua na odborima za financije i izbor i imenovanja. To naprosto ne možemo prihvatiti, rekao je Lesar.


Podijeli: Facebook Twiter