Odbor: Smanjite PDV na ekološki proizvedenu hranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za poljoprivredu pozvao je danas Ministarstvo financija da, radi daljnjeg razvoja ekološke proizvodnje, ispita mogućnost smanjenja stope PDV-a na ekološki proizvedenu hranu.

“U cilju jačanja konkurentnosti sektora ekološke proizvodnje nužno je ojačati potražnju za ekološkim proizvodima, snižavanje cijena ekološki proizvedenih proizvoda nužno bi rezultiralo većom potražnjom", zaključio je Odbor nakon tematske rasprave o stanju, ograničenjima i mogućnostima te proizvodnje.

Nedostatak znanja, tehnoloških inovacija i skladišnih kapaciteta, slaba povezanost proizvođača za zajednički nastup na tržištu, ograničavajući su faktori za razvoj ekološke proizvodnje za koju Hrvatska ima prirodne preduvjete, zaključio je saborski Odbor za poljoprivredu.

Od Ministarstva poljoprivrede traži da ga izvjesti o provedbi Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2011. - 2016., te da stvori uvjete kako bi se u svim županijama zaposlili savjetinici za ekološku poljoprivredu – sada ih, naime, nema devet županija.

Također Odbor poziva Ministarstvo da vidi može li pomoći ekološkim proizvođačima u istočnoj Slavoniji koju je u svibnju pogodila katastrofalna poplava. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter