Odbor: Radmana razriješiti, Kovačić v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Goran Radman (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Goran Radman (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je u četvrtak da se vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Siniša Kovačić, novinar i urednik na javnoj televiziji, a Goran Radman razriješi dužnosti glavnog ravnatelja.

Od 13 članova Odbora za te se prijedoge izjasnilo njih sedam, iz HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila dva SDP-ova i HNS-ov Goran Beus Richembergh.  Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Saboru koji će donijeti konačnu odluku. Te prijedloge Odbor je donio nakon dugačke i burne rasprave, na sjednici koja je bila zakazana za četvrtak ujutro, odgođena, pa opet sazvana.

Postupak Radmanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor (NO) HRT-a, stavljajući mu na teret da HRT nije vodio odvojeno knjigovodstvo, odnosno razdvojio prihode na javne i komercijalne. Nadzorni odbor je u prosincu upozorio Radmana na tu nepravilnost, kao i Agencija za elektroničke medije.

Predsjednik NO-a Šenol Selimović na Odboru je istaknuo da ne može izlaziti iz okvira zaključaka NO-a. "Stojimo iza naše odluke", rekao je Selimović poručujući da "ništa nije išlo preko noći", te da je NO bio zatečen spoznajom da se prihodi godinama ne odvajaju.

SDP-ov Nenad Stazić zamjerio je predsjedniku Odbora Andriji Mikuliću (HDZ) što na sjednicu nije pozvao Radmana i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije Mirjanu Rakić, tim više što Radman u svom dopisu pobija navode NO-a.

Trebamo odlučivati samo temeljem izvješća NO-a, zašto nismo mogli čuti i drugu stranu, ustrajao je Stazić koji je Selimovića optužio da je "osvetnički motiviran" spram Radmana. Natjecali ste se za glavnog urednika Radio Zadra u Radmanovu mandatu i niste prošli, imate razlog za osvetu, rekao je Selimoviću prozivajući ga da "pristaje sudjelovati u farsi za koju se nada da neće uspjeti, jer ima povjerenje u Most".

Selimović je odbacio te optužbe, kazavši kako ne misli da je Radman u svemu bio loš, ali  je "činjenica da nije postupio po zakonu". Potvrdio je da se kandidirao za spomenuto mjesto, jer je bio nezaposlen, ali i kvalificiran, ima četvrt stoljeća novinarskog staža, dva fakulteta i govori četiri jezika. 

Stazić je ustvrdio i da sve diktature prvo osvajaju televizije, a da se aktualna Vlada još nije ni konstituirala, a već joj je prvi "pohod" HRT.

Davor Bernardić (SDP) aktualnu je vlast prozvao da se ne bavi stvarima važnim za većinu građana, jer je zanimaju samo policija, tajne službe i mediji. Neću braniti Radmana, ali sam protiv "strijeljanja bez suđenja", rekao je Bernardić koji je Mikuliću također zamjerio što na Odbor nije pozvao sve aktere tog slučaja.

"Jeste li prespavali zadnje četiri godine", uzvratio je oporbenim zastupnicima Jasen Mesić (HDZ), predbacujući im da su sve zakonske intervencije koje su se radile u mandatu njihove vlasti bile samo zbog kadrovskih smjena na HRT-u i Hini, te ih podsjetio da se Radaman ignorantski odnosio spram Odbora. Kršile ste zakone, uveli ste stranačku televiziju, odgovorio je opoziciji.

Objasnio je i zašto je bitno voditi odvojeno knjigovodstvo na HRT-u. Ako se to ne provede, HRT može izgubiti pravo na pretplatu, jedini živi novac za opstojnost javnog servisa, rekao je Mesić tumačeći kako je NO radio svoj posao.

Oporbene je kolege upitao i zašto "drže Radmana već tri godine", te odgovorio kako je to "zato jer im je stranački i politički odgovarao", odnosno jer su ga mogli "držati na kratkom lancu", ucjenjivati zbog kazni Povjerenstva za sukob interesa.

Darinko Kosor (HSLS) odgovorio je Bernardiću kako priča o strijeljanju samo da se zamagli činjenica da HRT nije javna, nego državna televizija.

Goran Beus Richembergh (HNS) tvrdi da je odluka o Radmanovoj smjeni donesena ranije, kad su Tomislav Karamarko i Ivan Kovačić (Most) poručili da mora otići.

"Ne utvarajmo si da danas donosimo odluku, donesena je prije", rekao je Beus koji je Mostu poručio da je "ključ u njegovim rukama". Most je, kaže, obećao da neće dozvoliti čistke i imenovanja bez kriterija.

HNS-ov zastupnik kolegama iz vladajuće koalicije poručuje da se nada kako neće ponoviti grešku Kukuriku koalicije koja je "oporbi poklonila četvrti kanal", te da se nada da će im HRT biti "blagonaklon" kao što je bio Kukuriku koaliciji.

Prije nego je prešao na raspravu o Radmanovu razrješenju, Odbor je pola sata potrošio na raspravu o dnevnom redu, oporba je bila nezadovoljna načinom sazivanja sjednice, navodeći da je sazvana kasno u srijedu, pa jutros otkazana, pa sazvana. "Tako se stvara dojam izvanrednosti", rekao je Beus Richembergh, držeći da je zbog digniteta i Odbora i Sabora na sjednicu trebalo zvati i Radmana.

Na istom je tragu bilo i Stazićevo razmišljanje koji je, prepričavajući sinošnji razgovor s Mikulićem, naveo kako mu je rekao da ne zna tko će biti v.d. glavnog ravnatelja već će se to znati jutros. Pa nije predsjednik Odbora krpa, neće se oni tako ponašati prema njemu, to vrijeđa Odbor i Sabor, rekao je Stazić, poručujući da će "braniti Mikulićevu čast". Ne branite me, dobro znam koja su moja prava i obveze, odgovorio mu je Mikulić dodavši da je sve radio po Poslovniku, te da nema nikakvih izvanrednih okolnosti.

Kosor je pak Staziću poručio da se "ne bavi dramaturgijom" i na Odboru, te da ne hvali zastupnike kako ne bi nastala saborska kletva "dao Bog da te hvalio Stazić". (H)

Sabor bez kvoruma: Prijedlog smjene Gorana Radmana nije uvršten na dnevni red

Saborska je većina, po neslužbenim informacijama, u četvrtak poslijepodne neuspješno pokušala okupiti kvorum kako bi odmah u dnevni red uvrstila i raspravila prijedlog razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i imenovanje vršitelja dužnosti Siniše Kovačića. U sabornici se tako poslijepodne okupilo više od 70 zastupnika, no nakon što su je napustili oporbeni zastupnici koji su sudjelovali u raspravi o izvješću HNB-a za 2014., ostalo ih je nedovoljno za glasovanje o proširenju dnevnog reda. Predsjednik Sabora Željko Reiner zatim je zaključio rad i najavio da će se sjednica nastaviti u petak, no ne i o kojoj će se točki raspravljati. Uobičajene informacije čime će se nastaviti rad nema za sada ni na saborskoj internetskoj stranici, no neslužbene informacije govore da će se na samom početku sjednice glasovati o proširenju dnevnog reda, nakon čega bi trebala uslijediti rasprava o Radmanovoj smjeni. (H)

Radman: Motiv za moje razrješenje isključivo je političke naravi

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je odluku saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o njegovu razrješenju ocijenio politički motiviranom i ustvrdio kako je procedura koja joj je prethodila bila korumpirana, nije imala zakonitog osnova te da bi mogla imati opasne posljedice po HRT i Hrvatsku, uključivši i njezine odnose s EU-om u pitanju reguliranja javne radiodifuzije.

"Nemam nikakve dileme da je motiv i povod isključivo političke naravi i da se mene miče isključivo zbog toga. Dokazivat ću svoju nevinost, ali i ukazivati na činjenicu da sam čitavo vrijeme mandata svoj posao radio pošteno, odgovorno i politički nepristrano. Sve optužbe su bile isključivo i jedino zato da se moj autoritet kao ravnatelja pokoleba i da mi se oteža ispunjenje obaveza", rekao je Radman na konferenciji za novinare.

Radman je podsjetio da su u zadnja dva tjedna neki vodeći političari iznosili optužbe na njegov račun, no te optužbe nisu bile istinite. Pritom su se koristili mnogi neistiniti argumenti, kaže Radmani tvrdi da je svoju dužnost obavljao odgovorno i politički nepristrano. "Nisam služio niti jednoj politici i stranci. Svi su imali primjedbe na moj rad. Nisam imao zakonske ovlasti za programske sadržaje zbog čega sam bio kritiziran. Izuzetno sam zadovoljan za sve rezultate i uspjehe koje smo postigli u ovo malo vremena da HRT izvučemo iz gotovo izvjesnog stečaja", rekao je Radman.

U vezi prijedloga novog v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića rekao je kako će mu čestitati ako bude izabran te učiniti sve da mu omogući nesmetano preuzimanje nove dužnosti.

Na upit novinara je li u čemu pogriješio tijekom svog mandata, Radman je rekao kako su neke odluke koje je donosio bile nedovoljno promišljene, poput određenih kadrovskih odluka. No, spriječio sam kriminal i korupciju nekih interesnih i političkih krugovima, a to me je koštalo i nekih prijateljskih i suradničkih odnosa, rekao je Radman. (H)


Podijeli: Facebook Twiter