Odbor: Potpisi za referendum o braku na provjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je jednoglasno prihvatio zaključak kojim se Hrvatskom saboru predlaže da od Vlade zatraži provjeru potpise građana koje je prikupila referendumska inicijativa U ime obitelji.

Inicijativa je u lipnju Saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa građana koji traže raspisivanje referenduma kojim bi se brak Ustavom definirao kao životna zajednica muškarca i žene, a današnji zaključak uobičajena je procedura kad je riječ o građanskim inicijativama za raspisivanje referenduma. Vlada bi tako trebala provjeriti broj i vjerodostojnost potpisa, a izvješće o provedenoj provjeri dostaviti Saboru.

Odbor nije prihvatio prijedlog Vladimir Šeksa (HDZ) da se utvrdi i rok za provjeru potpisa, do 15. rujna, ali je većinom glasova prihvaćen prijedlog Gorana Beusa Richembergha (HNS) da se od inicijative U ime obitelji zatraže dodatna pojašnjenja.

Inicijativa, naime, u pismu upućenom Saboru, ispod referendumskog pitanja predlaže i način na koji bi se, ako ono dobije potporu na referendumu, ugradilo u Ustav.

HNS-ov zastupnik traži da se očituju je li konkretni članak Ustava, u kojem bi trebala stajati definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, bio predmet prikupljanja potpisa građana, a ako nije, kada je pridodan tekstu referendumskog pitanja.

U raspravi su zastupnici vladajuće većine, kao i vanjski članovi odbora, upozoravali na potrebu jasnijeg uređenja Zakona o referendumu, kao i na važnost provjere ustavnosti referendumskog pitanja.

Milorad Pupovac (SDSS) drži da bi određenje braka kao zajednice muškarca i žene mnoge ljude dovelo u poziciju da su diskriminirani. Smatra da postojeće odredbe Ustava te Zakona o referendumu treba mijenjati jer nema sumnje da predstavljaju opasnost za demokratska postignuća i ustavne vrijednosti Republike Hrvatske.

Dragutin Lesar (Laburisti) upozorio je da, zbog toga što saborski Poslovnik ne određuje rok u kojem Vlada treba provjeriti potpise, Sabor može čekati mjesecima da se obavi ta provjera.

Nenad Stazić (SDP) rekao je kako to što je netko iskoristio manjkavosti Zakona o referendumu ne sprječava saborske zastupnike da brane ljudske vrednote.

Naš Ustav štiti obitelj, ali ona ne mora, kazao je, proizaći iz braka i zato nije dobro da brak postane ustavna materija. "Svako drugačije rješenje značilo bi propuštanje obveze zaštite manjina", ustvrdio je.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović kazala je pak da je Vladi u sadašnjem trenutku preči posao baviti se želucima ljudi, od toga da se bavi stražnjim dijelom ljudskog tijela.

Vanjski član odbora Dragan Zelić iz Gonga također drži da referendumska inicijativa ide u pravcu diskriminacije dijela građana, a Nenad Zakošek lošim smatra pokušaj da se brak unese u Ustav. Drži to pokušajem da se unese svjetonazorska materija i ugrožavanjem sekularnog principa države.

Ustavom je određeno da je obitelj, a ne brak, pod posebnom zaštitom države, rekao je i stoga naglasio potrebu procjene ustavnosti referendumskog pitanja, ocjenjujući kako se ono trebalo riješiti i ranije, prije samog prikupljanja potpisa.

Šeks je ustvrdio kako je ocjena ustavnosti referendumskog pitanja dio referendumske procedure koja, kako je rekao, ionako slijedi nakon što Sabor dobije od Vlade izvješće o provjeri potpisa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter