Odbojkaška elita dolazi na porečku Peškeru

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nakon Rovinja i Red Bull Air Racea sve oči medija ovog su tjedna uprte u Poreč gdje je u utorak počeo najveći sportski događaj ove godine u Hrvatskoj - odbojkaški turnir na pijesku Poreč Major, prvi turnir najprestižnije svjetske serije u odbojci na pijesku – Swatch Beach Volleyball Major Series.

Osim što je u turističku prijestolnicu, gdje je u uvali Peškera niknuo velebni teren s tribinama i popratnim sadržajima, doveo 128 najboljih svjetskih igrača iz više od 25 zemalja koji će se u narednih šest dana boriti za vrtoglavi nagradni fond od 800.000 američkih dolara te bodove za Olimpijske igre 2016. u Riju, ovaj sportsko-zabavni događaj prati i stotinu akreditiranih domaćih i stranih novinara. Ujedno, glavni medijski pokrovitelji su ORF Televizija i Kleine Zeitung, čime se Poreč odlično promovira u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, ali i Sloveniji te sjevernoj Italiji.

Veliki dobitak za porečki turizam

Već u utorak na samom otvorenju turnira koji traje do kraja ovog vikenda bila je velika gužva, mnogi su i domaći i stranci poželjeli vidjeti što se događa na velikom terenu u uvali Peškera, koji se prostire na više od 8.000 četvornih metara, a može primiti 5.000 osoba. Inače, u Poreču se u proteklih mjesec dana izgradilo dodatnih pet pomoćnih terena. Osim brojnih zabavnih i ugostiteljskih sadržaja oko terena u Peškeri, goste je privlačila i činjenica da događanja na turniru mogu pratiti besplatno.

- Ovaj je turnir jako bitan za Poreč i sve nas koji se bavimo turizmom. Došlo nam je jako puno turista koji obilaze grad. Turnir je zanimljiv i za nas domaće jer se ne pruža često prilika da tako velika manifestacija gostuje u Poreču. I drugi jedva čekaju doći vidjeti što se događa u Peškeri, kaže nam Porečanka Valnea Rajko.

Ugostitelj Goran Dobrila u odbojkaškom turniru vidi veliku prednost za sve one koji se bave istom djelatnošću. Tim više što su u gradu, kako je se moglo čuti na otvorenju turnira, punjeni svi smještajni kapaciteti.

- Ovakav događaj znači jako puno za Poreč. Ne sjećam se kada je u Poreču u ovo doba bilo tako puno turista, a manifestacija će privući i jako puno domaćih ljudi, posebno za vikend, kada će imati  više vremena. Ovo je jedna od najvećih manifestacija koje su se ikad organizirale u Poreču, kaže Dobrila.

Tome u prilog govore i brojke da se trenutno u gradu odmara oko 15 tisuća gostiju te da se do kraja vikenda očekuje oko 20 tisuća gostiju.

Što se tiče Poreč Majora, zbrajat ćemo noćenja nakon manifestacije, ali po muvingu u gradu da se naslutiti koliki značaj ima jedna tako velika manifestacija, i to ne samo kod lokalnog stanovništva. Očekujemo značajna noćenja s naših emitivnih tržišta, posebice iz Austrije gdje je taj turnir i započeo. Inače, u Poreču od 1. siječnja do 31. svibnja imamo povećanje od deset posto u noćenjima, a gledajući svibanj imamo povećanje od 20 posto, pohvalio se direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik turističkim brojkama. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter