Odblokirani granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet, bez ikakvih ograničenja, objavila je Vlada na svom Twitteru.

Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je stvorilo kilometarske kolone kamiona duž autoceste.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

To nije trgovinski rat!, odgovorio je danas premijer Zoran Milanović na novinarsko pitanje je li procijenio posljedice trgovinskog rata sa Srbijom. Ponovio je da Hrvatska nije uvela diskriminacijske mjere.

Hrvatska je bila uvela mjere prema svima, pa i prema hrvatskim kamionima, kazao je. Naša mjera na granici možda jest bila tvrda, no ona je bila u obrani nacionalnog interesa i kontrole tijeka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole, objasnio je. Sigurnost građana, a ne kompanija mu je, kaže, u interesu.

"...Kompanija čiji je vlasnik moj prijatelj, ili druga kompanija čiji je vlasnik moj kum, ili osoba koju samo poznajem, je sporedna u ovom trenutku, postoje važnije stvari. Udruge i nekakvi sitni privatni interesi, koji se ponašaju kao da nisu Hrvati i ne žive u Hrvatskoj, i da je najvažnije njihovih 10 ili 50 tisuća eura koje su izgubili danas, ali će ih nadoknaditi već sutra, ne ponašaju se kao lojalni građani ove zemlje", kazao je Milanović.

Milanović je najavio kako bi u iduća 24 sata ključni cestovni koridor između Hrvatske i Srbije mogao biti deblokiran. Uz upozorenje da ću se u svakom sljedećem trenutku kada ocijenim da je to u hrvatskom interesu, poslužiti nečim sličnim ili istim, jer drukčije ne mogu i neću, kazao je.

Ostojić: Granica otvorena kada je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u petak navečer novinarima u Opatovcu da su svi granični prijelazi sa Srbijom otvoreni bez ograničenja i da je to učinjeno jer je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije iz koje je, kazao je, preko graničnog prijelaza Horgoš u Mađarsku otišlo tristotinjak izbjeglica.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet oko 17 sati čime je završena granična blokada koja je trajala od ponedjeljka i zaoštrila odnose između Hrvatske i Srbije.

Hrvatske granične vlasti su u nedjelju u ponoć zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, najavljujući da će tako ostati dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

U utorak, 22. rujna donesena je odluka da se preko graničnog prijelaza Bajakovo pušta sva kvarljiva roba. Zbog samo djelomičnog propuštanja prometa prosvjedovali su u utorak navečer vozači kamiona, koji su se našli u kilometarskim kolonama uz autocestu.

U srijedu u ponoć vlasti Srbije su zabranile ulazak u Srbiju kamionima koji prevoze hrvatsku robu, a tijekom četvrtka na Bajakovu i Tovarniku hrvatske granične vlasti nisu propuštale vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom.

"Blokada granice koju smo mi uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona već protiv svih kamiona", kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare. Podsjetio je kako je najavio da će Hrvatska otvoriti granicu prema Srbiji ako susjedna država počne surađivati po pitanju distribucije migranata, ali umjesto toga Srbija je uvela zabranu prometa hrvatske robe.

Blokada granice sa Srbijom uvedena je zbog nacionalne sigurnosti što je važnije od bilo kakvog profita, rekao je u petak premijer Zoran Milanović i najavio otvaranje granice u petak ili subotu. "Kako smo donijeli odluku tako ćemo je i promijeniti, ali i uvesti je opet ako se Srbija ne počne ponašati kao država", rekao je Milanović.

Europska komisija poručila je da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora "rješavati kolektivno i regionalno". Glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič rekla je da je predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u petak ujutro o tome razgovarala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.


Podijeli: Facebook Twiter