Odbjeglom Cosicu udvostrucena kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti mjesec i pol dana otkako je Županijski sud u Puli raspisao tjeralicu za osudenikom policija nije ušla u trag Puljaninu Ranku Cosicu (47) kojem je Vrhovni sud udvostrucio zatvorsku kaznu za ubojstvo Arminija Hervatina (52) i pokušaj ubojstva njegovog sada 32-godišnjeg sina Deana Hervatina iz Pule 28. srpnja 2005. u stanu u Ulici 43. istarske divizije.

Vrhovni sud je odlucujuci o žalbi Državnog odvjetništva na prvostupanjsku presudu kojom je Cosic (koji u sijecnju 2009. nije prisustvovao objavi presude, op. a.) za ubojstvo bio osuden na dvije i pol godine, a za pokušaj ubojstva na godinu i pol zatvora, nakon cega mu je izrecena jedinstvena osuda na tri godine, znatno pooštrio pojedinacne i jedinstvenu kaznu.

Tako mu je za ubojstvo Arminija izrecena kazna od cetiri godine i šest mjeseci, a za pokušaj ubojstva Deana osuden je na dvije i pol godine pa mu je izrecena jedinstvena osuda na šest godina zatvora. Zbog cinjenice da je rijec o kazni duljoj od pet godina Cosicu je automatizmom odreden pritvor. Premda je policiji dan nalog da ga pronade i preda u zatvor, za njim je 17. veljace ove godine raspisana tjeralica te je Cosic još uvijek nedostupan pravosudu.

Podsjetimo, kobnoj je pucnjavi u zgradi na broju 31 u Ulici 43. istarske divizije prethodio sukob Ranka Cosica sa stanarima iz prizemlja te njihovim gostima, od kojih je vecina bila na heroinu. Sukob je oko 1.30 sati nastao zbog nemogucnosti Cosiceve supruge da parkira auto pred zgradom jer je ondje bilo vozilo gosta koji je bio u posjetu Arminiju i Deanu koji su živjeli u stanu u prizemlju. U sukobu je Cosic ozlijeden nožem, njegova žena je s djecom pobjegla do stana na katu, a on je, uocivši da krvari, otišao do stana po pištolj marke "Browning", sišao u prizemlje i u stanu Hervatinovih jednim hicem ubio Arminija, a drugim ranio Deana.

Prilikom objave nepravomocne presude sudac pulskog Županijskog suda naveo je da su cjelokupno stanje u zgradi i ponašanje oštecenika pridonijeli da se Cosicu, koji dotad nije bio optuživan, odredi kazna ispod zakonskog minimuma.

Suci Vrhovnog suda ocijenili su pak da Županijski sud u Puli nije pravilno vrednovao utvrdene okolnosti jer je podcijenio okolnosti otegotnog karaktera. Takvim otegotnim okolnostima Vrhovni sud smatra pocinjenje kaznenih djela oružjem koje je Cosic imao u nelegalnom posjedu te cinjenicu da je Dean Hervatin zadobio teške ozljede i da mu je bio ugrožen život.

Drugostupanjski sud je sankciju Cosicu povecao i jer smatra da je pri donošenju nepravomocne presude pulski sud pogrešno ocijenio da za odabir visine kazne nije relevantna cinjenica da je optuženi nakon puštanja iz pritvora u listopadu 2007. godine, u vrijeme kada se protiv njega vodio kazneni postupak za ubojstvo i pokušaj ubojstva, osuden na Zemaljskom sudu u Bad Kreuzenachu u Njemackoj zbog teške krade. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter