Odbjegli kapetan pušten u kucni pritvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod Costa Concordia koji je u srijedu ujutro klizio k dnu, zbog cega je prekinuta potraga za dvadesetak nestalih u brodolomu, stabilizirao se i spasioci bi u cetvrtak trebali nastaviti posao, rekao je glasnogovornik obalne straže.

Javnost je trenutno zaokupljena odlukom talijanskog pravosuda koje je kapetana broda Francesca Schettinija premjestilo iz pritvora u zatvoru u Grossetu u kucni pritvor u rodnom kraju, malom mjestu Meta pokraj Sorrenta. Rodbina nestalih koja ceka na ishod potrage ogorcena je, covjek koji je kriv za smrt njihovih najmilijih sad spava u svom krevetu okružen rodbinom i prijateljima.

Odluku talijanskog sudstva teško je razumjeti, narocito ako se ima u vidu da je donesena protivno odluci istražnog suca Francesca Verusija, koji je izjavio da ne shvaca razloge zbog kojih je kapetan izašao iz zatvora i upucen na kucni pritvor te dodao da Schettiniju prijeti zatvorska kazna od najmanje 15 godina.

Schettini je, prema dosad prikupljenim dokazima, kriv što je sam rukovodio promjenom kursa kruzera koji se nasukao na manje od sto metara od obale otoka, odnosno na plicak i hridi koje su obilježene u svim nautickim kartama.

Kriv je što je gotovo sat vremena nakon sudara skrivao istinu i odugovlacio s evakuacijom broda, kriv je na kraju i što je medu prvima napustio brod i odbio se vratiti nakon što mu je to naredila Lucka kapetanija, koja je preuzela nadzor nad brodom.

Djelatnici nizozemske tvrtke koji ce morati iz broda odstraniti oko 2.300 tona goriva vec su na otoku i, prema najavi, taj izuzetno složen posao mogao bi trajati od dva do pet tjedana.

Proces je složen jer se rezervoari nalaze na dnu broda i svaka promjena težine mogla bi kompromitirati stabilnost trupa, koji se nalazi tek nekoliko metara od provalije duboke osamdeset do devedeset metara. Svaki dio isisanog goriva morat ce se kompenzirati morskom vodom da bi brod ostao stabilan.

Prema prvim procjenama, uklanjanje broda pocet ce tek u proljece. Najvjerojatnije ce se brod odstraniti u komadima jer je mala vjerojatnost da ce ga se pokušati spasiti i opet osposobiti za plovidbu.

Brod osiguran na 3 milijarde dolara

Tvrtka Costa Crociere, koja je vlasništvo americke kompanije Carnival (koja drži oko 75 posto svjetskog prometa kruzera), uložila je u izgradnju broda oko 450 milijuna americkih dolara, a brod je osiguran maksimalno do tri milijarde dolara.

Medu tri osiguravajuca društva preko kojih je brod osiguran nalazi se i talijanski gigant iz Trsta Assicurazioni generali (ostali su XL Group, RSA Insurance Group). (Elio VELAN, Hina)

Traga se za 21 osobom

Prva identificirana žrtva brodoloma je 38-godišnji madarski violinist Sandor Feher cije je tijelo pronadeno na dubini vecoj od 20 metara.

Fehira je identificirala njegova majka, javljaju svjetske agencije pozivajuci se na madarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik ministarstva rekao je nešto ranije da se nastavlja potraga za još jednom državljankom Madarske, prenijela je agencija MTI.

Broj nestalih smanjen je na 21 nakon što je u Njemackoj jedan njemacki putnik pronaden živ, priopcila je mjesna uprava u talijanskom gradu Grossetu, mjestu nadomak mjesta nesrece.

- Gertrude Goergens, koja se vodila kao nestala, živa je i trenutno je u Njemackoj, rekao je prefekt Giuseppe Linardi novinarima.

Talijanski premijer Mario Monti izjavio je u srijedu da se brodska nesreca nije trebala dogoditi i iznio je jamstva da se poduzelo sve da bi se sprijecilo curenje goriva iz Costa Concordije.

Monti je priznao da postoji zabrinutost zbog moguceg curenja 500.000 litara goriva iz nasukanog luksuznog turistickog broda i rekao da su talijanske vlasti postavile zaštitne barijere i pružile potrebnu pomoc stradalima.

U nasukavanju broda 13. sijecnja poginulo je 11 osoba, a 21 se još vodi kao nestala. U nesreci je ozlijedeno 67 osoba.

U trenutku nesrece na brodu je bilo 3.200 putnika i 1.023 clana posade od kojih je vecina evakuirana camcima za spasavanje, helikopterima i brodovima koji su se zatekli na tom podrucju. (Hina)

Pusic zahvalila Sloveniji

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic uputila je u srijedu pismo zahvale slovenskom ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogaru na pomoci koju su nadležna tijela Republike Slovenije pružila hrvatskim državljanima nakon havarije Costa Concordije.

Zahvaljujuci susretljivosti i razumijevanju nadležnih hrvatskim je državljanima omogucen nesmetan prelazak slovensko-hrvatske granice i brži povratak u njihove domove, stoji u priopcenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter