Odbjegli doktor uskoro u zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbjegli dr. Ognjen Šimic uskoro bi se mogao naci u zatvoru. Županijski sud u Rijeci je preko Ministarstva pravosuda Republike Hrvatske od nadležnih institucija BiH zatražio izvršenje kazne od pet godina zatvora nad dr. Ognjenom Šimicem, rijeckim kardiokirurgom osudenim zbog mita.

Šimic je dan prije presude u Rijeci pobjegao u BiH i tamo po mjestu rodenja dobio domovnicu te privremeno onemogucio izvršenje kazne. No, buduci da je 10. veljace ove godine izmedu Hrvatske i BiH potpisan sporazum o medusobnom izvršavanju sudskih odluka, osudenik se više ne može kriti i mora izdržati kaznu u jednoj od država. Da bi se to moglo ostvariti, Županijski sud u Rijeci koji je osudio Šimica proslijedio je sve presude i dokumente i zatražio preuzimanje izvršenja kazne.

Ovo je ucinjeno jer je Šimic vec ranije izjavio da ce, bude li morao u zatvor, tražiti da zatvorsku kaznu izdržava u Zenici, a ne u Lepoglavi.

Na prvom sudenju u Rijeci bio je proglašen krivim za svih 18 optužbi za mito. Kad su se zbrojile kazne, ukupan zbir je bio cak nešto veci od 13 i pol godina. Odredena je jedinstvena kazna od devet godina.


Podijeli: Facebook Twiter