Odbili stopirati Rockwoolove dotacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kršanski vijecnici na izvanrednom zasjedanju nisu prihvatili zakljucak svoje Komisije za zaštitu okoliša prema kojem korisnici opcinskog proracuna ne bi mogli istodobno primati sponzorstva, dotacije, niti ikakvu potporu tvrtke Rockwool Adriatic iz Potpicna. Predlagano je i da se uživaoce potpora tvornice kamene vune, oko cijeg se zagadenja okoliša ne prestaju lomiti koplja, ubuduce automatizmom briše s liste budžetskih korisnika.

Zakljucak su podržali jedino Nevija Tireli (IDS), clanica komisije i Klaudijo Lazaric (HSLS), autor prijedloga i potpredsjednik Opcinskog vijeca. Potonji je, nezadovoljan raspravom i ishodom glasanja, podnio ostavku na mjesto predsjednika peteroclane Komisije za zaštitu okoliša jer, kako je kazao, «s ovakvim shemama ne može funkcionirati». Sjednica je sazvana prvenstveno zbog poljoprivrednih tema, no na koncu je u fokus izbila – ekološka.

Lazaric je tumacio da javnost ocekuje reakciju Opcine, pa makar i «ovakav, psihološki, deklarativan zakljucak, s obzirom na stanje u okolišu tvornice».

- Ne bismo smjeli voditi dvostruku igru. S jedne strane osporavamo ponašanje Rockwoola, a istodobno se od tvornice traže sredstva, a opcinska vijecnica koristi se za njenu promociju, porucio je Lazaric. Aludirao je na nedavnu konferenciju za novinare atleticara Ivana Stanica, pred putovanje na maraton u Australiju, koji je tom zgodom zahvaljivao sponzorima istaknutima na pozadinskom panou, medu kojima se našao i Rockwool.

- Naravno da ce, dok je tako, gradani reci da smo u istom košu s tvornicom! Ovakvom bismo odlukom porucili da nismo bezosjecajni na probleme na koje se mještani svakodnevno žale, nastavio je Lazaric.

Suprotstavio se Esad Huskic (IDS), inace zaposlenik Rockwoola, pitajuci u kojoj zakonskoj, poslovnickoj ili statutarnoj odredbi takav prijedlog ima uporište.

- Vodeci se tom logikom, isto se, umjesto Rockwoola, moglo odnositi na bilo koju tvrtku. Ne možete biti iznad zakona! Ne možete odredivati tko ce pitati donacije, a tko ne. Zar cemo biti policajci?! Umjesto da se tvornica, kad vec ovdje dimi i buci, novcano iscrpi do kraja, njena sponzorstva završavaju u Buzetu i drugdje. Ovo je presedan koji može otvoriti Pandorinu kutiju, ocijenio je Huskic. Zamjerio je pritom predlagatelju da u zakljucku ni nije naveo razlog eventualne uskrate sredstava.

- U demokraciji vrijedi da je ono što nije izricito zabranjeno - dozvoljeno. Komisija, prema statutu, ima pravo predlagati zakljucke. Nikome se ništa ne namece i svatko glasa prema svojoj savjesti, uzvratio je Lazaric.

Predstavljajuci se kao najveci protivnik Rockwoola, Boris Babic (HSS) je kazao da ovakav prijedlog u tri i pol godine, koliko je vijecnik, nije vidio.

- Ako siromašan student dobije stipendiju te tvrtke, zar cemo mu oduzeti onu opcinsku od 700 kuna?, retoricki se upitao.

U isti rog puše i Silvano Uravic (SDP), drugi potpredsjednik vijeca i clan komisije za zaštitu okoliša.

- Ne želim gradanima uskracivati donaciju jer to ni za milimetar nece poboljšati njihove uvjete života u okolišu tvornice. Nijedan od 15 vijecnika ne igra dvostruku igru. Svjesni smo da Rockwool ne sije cvijece u našu dolinu, pitanje je u kojoj mjeri zagaduje. Moramo argumentirano prisiliti tvornicu da poštuje ekološke norme, smatra Uravic.

Lazaric se na to požalio da se osjeca «kao netko koga se baci u vatru pa mu se smiju dok gori».

- Žao mi je što nismo u Splitu pa da Kerum dode na svoje s filozofijom da se sve može kupiti novcem. Smatram, naravno, da ipak postoje stvari koje nemaju cijenu, zakljucio je.

Nacelnik Valdi Runko ustvrdio je, pak, da se svi ocito slažu da «u našem okolišu ocito nešto ne štima, što, uostalom, svakodnevno osjecamo». Temu zaštite zdravlja gradana drži puno složenijom pa je najavio da ce se njome pozabaviti na iducim sjednicama, moguce i «iza zatvorenih vrata».


Podijeli: Facebook Twiter