Odbijenice upucene na stotine adresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Korak naprijed u transparentnosti dodjele proracunskog novca kulturi, koji je ucinjen dolaskom Andree Zlatar Violic na celo Ministarstva kulture, pozitivna je novost koju ce cijeniti šira javnost, a koja ce kulturnim krugovima priskrbiti i nešto zabave: na internetskim stranicama Ministarstva od kraja ožujka dostupni su popisi svih programa kojima je u natjecajima za sufinanciranje odbijena potpora, i to u podrucjima od casopisne i književne produkcije preko glazbenih i scenskih djelatnosti do medunarodne razmjene.

Osim što je ovom intervencijom kompletirana slika o novim smjerovima razvoja domace kulture, zanimljivo je vidjeti i cega se to Ministarstvo odreklo. Odbijenice su upucene na stotine adresa.

Lista istarskih odbijenica koje je Ministarstvo kulture objavilo na svojim službenim internetskim stranicama je poduža, a u sklopu programa podrške casopisa odbijen je zahtjev udruge Metamedij za Kulturistru - web-portal o kulturi Istarske županije.

Medu odbijenim programima pod stavkom dramske umjetnosti su Zlatni zub Puckog otvorenog ucilište iz Poreca, projekt lutkarskog kazališta i novih medija Puckog otvorenog ucilišta iz Rovinja te potpora za gostovanja Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Potporu države nece dobit niti Kazališna udruga FERR za ''Šest lica traži autora'' Luigija Pirandella, kao ni za predstavu "Instant seksualni odgoj".

Pod stavkom Kulturno-umjetnicki amaterizam odbijeni su programi Folklornog društva Pazin, Grada Labina (Susret klapa Labin 2012.), Puckog otvorenog ucilište "Augustin Vivoda" iz Buzeta i Zavicajnog muzeja Buzet, Udruge Musicae Histriae-Musicistra iz Poreca, vodnjanske Zajednice Talijana (Leron), zatim obilježavanje 65. godišnjice postojanja KUD-a/SAC-a "Lino Mariani" i 45. obljetnice KUD-a "Uljanik".

Na potporu za nabavu instrumenata ne mogu racunati clanovi Folklornog društva Pazin i KUD-a "Uljanik". Glazbeno društvo "Sokol" iz Buzeta nece dobiti sredstva za nosac zvuka Klape Pinguentum "U mom kraju" kao ni Udruga Limena glazba Labin za izradu monografije.

U sklopu stavke Glazbena i glazbeno-scenska umjetnost odbijenicu Ministarstva dobili su: Fenoliga, udruga u kulturi iz Pule, Kreativni Laboratorij - obrt za zabavne djelatnosti iz Labina, Pucko otvoreno ucilište Porec, Udruga Musicae Histriae -Musicistra iz Poreca, Udruga za promicanje umjetnosti i kulture "Europski centar za kulturu" iz Rovinja, Pucko otvoreno ucilište "Ante Babic" iz Umaga, Pucko otvoreno ucilište u Labinu, Narodni muzej u Labinu i Zajednica Talijana iz Pule (Arena international).

U sklopu stavke Književne manifestacije Ministarstvo je odlucilo ne podržati Albus, udrugu za istraživanje i promicanje znanstvene fantastike (Istrakon 2012.), Gradsku knjižnicu iz Poreca (BOOKtiga) i Zvona i Nare, Udrugu za proizvodnju kulture iz Ližnjana (Ljetna škola kreativnog pisanja).

U stavci Medunarodna kulturna suradnja podršku nece dobiti udruga Kulturban, Društvo fitoaroma terapeuta Istre iz Pule, Labin Art Express, Pucko otvoreno ucilište iz Pazina, Župni ured Vodnjana, KUD "Matko Brajša Rašan" Pula, Ivona Verbanac iz Labina i Multimedijalni centar Luka.

Odbijenica je bilo i u stavci Potpora knjizi, a od Ministarstva kulture novac za neke od svojih buducih publikacija nece dobiti Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Etnografski muzej Istre, Gradska knjižnica Porec, Histria Croatica C.A.S.H. d.o.o., Javna ustanova Pula Film Festival, Labin Art Express, Mathias Flacius, Matica hrvatska u Pazinu, Pucko otvoreno ucilište u Bujama, Pucko otvoreno ucilište u Pazinu, Multimedijalni centar Luka, Zavicajna naklada "Žakan Juri" i Zavicajni muzej Poreštine. (M. H., B. VINCEK)

TKO JE SVE ODBIJEN CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter