Odbijeni navodni dokazi o političkom progonu Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O imovini bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u slučaju Fimi-media svjedočiti će njegove kćeri i supruga, no sud nije prihvatio prijedlog obrane da tezu o Sanaderovu političkom progonu "dokažu" dokumentima iz kojih proizlazi da je njegova nasljednica Jadranka Kosor tužiteljstvu slala svjedoke koji su ga teretili.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je riječ o dokumentima koji dokazuju da je nekada najmoćniji hrvatski političar žrtva progona svoje nasljednice jer se u njima nalaze i podaci o kontaktima Jadranke Kosor s tužiteljstvom.

"Kosor je slala u tužiteljstvo ljude koji su je izvještavali koliko su natočili Sanaderu. To je vrlo relevantan dokaz, ako ne za ovaj sud, onda za onaj u Strasbourgu", kazao je Prodanović.

Smatra da je sud odbio relevantan policijski dokument iz 2011. sastavljen u vrijeme kada se istraživalo curenje informacija o postupcima protiv bivšeg premijera. Iako obrana tvrdi da ti dokumenti dokazuju da je Sanader žrtva političkog progona nije jasno jesu li rezultat nadzora telefona tadašnje premijerke Kosor.

Tužiteljstvo je u više navrata odbacivalo tvrdnju o političkom progonu ističući da su optužbe protiv Sanadera potkrijepljene brojnim dokazima.

Sanaderove kćeri, supruga i punac Ivo Šarić na klupi za svjedoke trebali bi se pojaviti tijekom studenoga kako bi razjasnili porijeklo imovine nakon što je Uskok zatražio da im se ona oduzme, kao i HDZ-u koji se navodno također okoristio novcem iz "crnog fonda".

Osim članova obitelji ponovno će svjedočiti Sanaderovi tjelohranitelji Davor Blažević Tigar i Miljenko Radnić, a provest će se i dopunsko knjigovodstveno-financijsko vještačenje.

Sud je prihvatio i prijedlog da se u spis uvrste podaci o Sanaderovim primanjima u Hrvatskoj i Austriji, a na prijedlog tužiteljstva u nastavku postupka pročitat će se i podaci porezne uprave i banaka o Sanaderovoj imovini i računima.

Suđenje se nastavlja 18. studenoga kada bi kao prvi dodatni svjedok trebao biti ispitan Davor Blažević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter