Odbijene nagodbe s Amadeusom, Algoritmom i Jadran - tvornicom čarapa

Tvrtke ostaju dužne Gradu za zakup poslovnih prostora (Arhiva)
Tvrtke ostaju dužne Gradu za zakup poslovnih prostora (Arhiva)

Odlukom gradonačelnika Borisa Miletića, prihvaćen je zaključak Povjerenstva za predstečajne nagodbe Grada Pule da se ne prihvate predstečajne nagodbe s tri trgovačka društva, Amadeusom, Algoritmom i Jadran-tvornicom čarapa, sve sa sjedištem u Zagrebu, a koje su Gradu dužne ukupno više od 90 tisuća kuna.

Otpis kamate i obročna otplata

Povjerenstvo za predstečajne nagodbe krajem prošle godine, razmatralo je tih nekoliko prijedloga takozvanog plana financijskog i operativnog restrukturiranja te ih s obrazloženjem odbilo, i to za sva tri dužnika, jer su predlagali isplatu tražbina u smanjenom iznosu s čime se Povjerenstvo nije složilo, poglavito s visinom postotka otpisa duga.

Odluka je tako da se ne prihvati predstečajni prijedlog dužnika, tvrtke Amadeus M.A.J. d.o.o. iz Zagreba, koja, kako je utvrđeno i navedeno u obrazloženju, Gradu duguje 11.200 kuna. Planom financijskog i operativnog restrukturiranja predložili su da se obveze prema Gradu Puli namire na način da se otpiše 70 posto utvrđenih tražbina, u iznosu od nešto manjem od 8 tisuća kuna. Preostalih 30 posto duga u iznosu od 3,3 tisuće kuna predložili su da će otplatiti u 36 mjeseci, nakon 12 mjeseci počeka, uz propisanu kamatu od 4,5 posto, u jednakim mjesečnim anuitetima, počevši od pravomoćnosti rješenja nadležnog trgovačkog suda o sklopljenoj nagodbi, svakog 15-og u mjesecu.

Nadalje, Povjerenstvo nije prihvatilo niti sklapanje predstečajne nagodbe s dužnikom Algoritam d.o.o. iz Zagreba koji. Gradu duguje ukupno 38.150 kuna, uglavnom za zakup poslovnog prostora, ali i za komunalnu naknadu, kamate, zatezne kamate i druga davanja. Izmijenjenim Planom financijskog i operativnog restrukturiranja, predložili su da bi svoje obveze prema Gradu Puli namirili na način da im se izvrši otpis sto posto kamata u iznosu od 5.660 kuna, otpiše 50 posto glavnice u iznosu od 16.200 kuna, dok bi preostalih 50 posto duga u iznosu od oko 16.000 kuna otplatili u 84 mjesečna obroka, uz propisanu kamatu od 4,5 posto, nakon 12 mjeseci počeka, a sve počevši od dana pravomoćnosti nagodbe na nadležnom trgovačkom sudu. Preostali dio za otplatu iznosio bi 42,6 posto sveukupno prijavljenih tražbina Grada Pule, ali je Povjerenstvo takav prijedlog odbilo.

Dio duga otplaćen

Niti prijedlog predstečajne nagodbe s dužnikom Jadran tvornica čarapa d.d. iz Zagreba nije prihvaćena. Njihovi dugovi prema Gradu Puli, do 15. lipnja 2015. godine iznosili su 60 tisuća kuna, od toga najveći je dio otpadao na zakup poslovnog prostora, nešto više od 54 tisuće kuna. Međutim, tvrtka je dio duga namirila tijekom predstečajnog postupka te je u konačnici ostala Gradu dužna oko 43 tisuće kuna. Prema planu financijskog i operativnog restrukturiranja, predložili su da bi svoje obveze prema Gradu Puli namirili na način da im se izvrši otpis 60 posto novoutvrđenih tražbina, u iznosu od nešto više od 26 tisuća kuna, a da se preostalih 40 posto duga u iznosu od 17.400 kuna otplati u 96 jednakih mjesečnih rata, nakon 24 mjeseca počeka, uz propisanu   kamatu od 4,5 posto, počevši od pravomoćnosti nagodbe na trgovačkom sudu. Niti takvu nagodbu povjerenstvo u konačnici nije prihvatilo. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter