Odbijena USKOK-ova žalba, Sanader uskoro na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud odbio je u cetvrtak žalbe na puštanje iz istražnog zatvora uz jamcevinu bivšeg premijera Ive Sanadera koji bi trebao izaci iz Remetinca nakon što se sudovi uknjiže na založene nekretnine.

Sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devcic potvrdio je Hini da je Vrhovni sud odbio žalbe na prošlotjednu odluku optužnog vijeca kojom je Sanaderu produljen istražni zatvor, ali i istovremeno zamijenjen jamcevinom od 12,4 milijuna kuna uz mjere opreza - oduzimanje putovnice i obveza javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

USKOK se žalio jer smatra da je prihvacena jamcevina premala jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu vecu od 100 milijuna kuna, dok su se njegovi branitelji žalili jer optužno vijece nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. prosinca u 7 sati.

- Odbijene su obje žalbe, što znaci da je potvrdeno rješenje optužnog vijeca koje je postalo pravomocno, rekao je Devcic.

Najavio je da ce u petak to rješenje biti otpremljeno opcinskim sudovima nadležnim za uknjižbu hipoteka na nekretnine koje su predmet jamstva.

Nakon uknjižbi Sanader ce biti pozivan na sud, gdje mora obecati da nece bježati i da ce se odazivati na sudske pozive i tek onda se ukida istražni zatvor i Sanader pušta na slobodu, objasnio je Devcic.

Jedna od Sanaderovi braniteljica Jadranka Slokovic izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda i ocekivanje da bi Sanader vec u petak mogao na slobodu.

- Nadam se da ce se sudovi brzo uknjižiti na založene nekretnine, kazala je, dodavši da je obrana sudu vec dostavila potvrdu o uplati 300.000 eura u gotovini.


Podijeli: Facebook Twiter