Odbijena tužba Zelene Istre o lučici Delfin


Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu Zelene Istre koju zastupa predsjednica udruge Dušica Radojčić u postupku podnijetom Ustavnom sudu Republike Hrvatske o ocjeni ustavnosti i zakonitosti Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Pule (GUP), pokrenutog još u svibnju 2011. godine.

Dva mjeseca kasnije Zelena Istra je dopunila prijedlog za pokretanje ustavnosti i zakonitosti izmjena i dopuna GUP-a i Urbanističkog plana uređenja "Lučice Delfin". Ustavni sud je u ožujku 2012. godine predmet proslijedio Visokom upravnom sudu koji je zahtjev Zelene Istre unatrag tjedan dana - odbio.

Pojašnjeno je da Zelena Istra nije navela izričite i jasne razloge za poništenje prostornih planova pa Visoki upravni sud smatra da zahtjevi nisu osnovani. Također, sud je predmete spojio u jedan postupak, te smatra da su dokumenti prostornog uređenja doneseni na temelju tadašnjih propisa te je odluku o izmjenama i dopunama GUP-a Grad Pula donio na zakonom propisani način. "Navodi na kojima Zelena Istra temelji svoj zahtjev ne sadrže razloge zbog kojih bi sud promijenio svoje stajalište", kaže se u obrazloženju.

- Odluka Visokog upravnog suda samo je potvrda onoga na čemu mi kao Grad uvijek insistiramo, a to je da se apsolutno sve odluke i planovi donose javno i transparentno, poštujući sve zakonske propise i norme. Odluka o odnošenju GUP-a nije donesena preko noći, već je rezultat dugogodišnjeg promišljanja struke, a sve u cilju zaštite prirode i okoliša, poštujući javni interes.

Prepoznati smo kao jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj što nije slučajnost već rezultat sustavnog rada, a to u konačnici i ova presuda dokazuje, komentirao je presudu gradonačelnik Boris Miletić i izrazio ipak zadovoljstvo angažmanom građana oko svih pitanja bitnih za razvoj Pule jer smatra da je konačni rezultat stoga sigurno bolji za sve Puljane makar se nekad i ne slagali u potpunosti.

Zelena Istra u svom je zahtjevu osporavala gradske odluke navodeći da su prilikom donošenja povrijeđena pravila postupka. U zahtjevu su istaknuli da je u provedenoj javnoj raspravi odbijen zahtjev tvrtke SBE d.o.o. iz Rijeke za prenamjenu zelene zone u zonu stanovanja, a potom se ipak pogodovalo SBE-u takvom prenamjenom i time onemogućilo provedbu prioriteta definiranih GUP-om. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter