Odbijena tužba sindikata protiv RV-a bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je pravomocno okoncan postupak u kojem je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi iz Zagreba tužio Radnicko vijece Opce bolnice Pula: odbijena je žalba sindikata kao neosnovana i potvrdena presuda Županijskog suda u Puli, obavijestila nas je predsjednica Radnickog vijeca Vesna Biletic.

Sindikat zdravstva je tužio Radnicko vijece u Opcoj bolnici Pula navodeci da je tijekom izbora za clanove Radnickog vijeca 14. travnja pocinjen niz grešaka koje su znacajno utjecale na ishod, ali i pravovaljanost izbora. Medutim, Vrhovni sud je presudio da "u postupcima Izbornog odbora za izbor Radnickog vijeca Opce bolnice Pula nije bilo povreda koje su utjecale na rezultat izbora za Radnicko vijece, slijedom cega nema niti pretpostavki za poništenje provedenih izbora te su izbori bili regularni i zakoniti".

Na izborima je glasalo 489 od ukupno 1.343 radnika upisana u popis biraca, što je više od potrebne trecine, a najveci broj glasova, 195, dobila je lista radnika na celu s Vesnom Biletic. Druga najuspješnija lista s dobivenih 139 glasova bila je ona Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi na celu s Vesnom Zenzerovic, dok je na trecem mjestu sa 119 osvojenih glasova bila lista Sindikata Istre i Kvarnera, koju je vodila Jadranka Linardon. U novoimenovano Radnicko vijece za predsjednicu je imenovana Biletic, kojoj je prethodno prestao mandat u Upravnom vijecu bolnice, gdje ju je 1. svibnja ove godine zamijenila Linardon.

Spominjalo se tako glasanje putem pošte, kada su stigla 63 glasacka listica i upravo ona, po mišljenju Sindikata zdravstva, prevagnula u konacnom rezultatu, a odlucivala su cak i o legalnosti Radnickog vijeca jer je njima dosegnuta potrebna trecina radnika koji su glasali da bi izbori bili valjani. U protivnom Radnicko vijece se ne bi ni formiralo, a njegovu ulogu bi preuzeli sindikati, što bi znacilo da Vesna Biletic, kao nositeljica liste radnika, ne bi više imala nikakvu ulogu jer nije sindikalna predstavnica.

Za komentar smo zamolili predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenku Avberšek. - Pokušali smo doci do istine i pravde putem suda. Ako je sud odredio da je sve bilo legalno i pravno u redu, tko je Spomenka da kaže da to nije bilo tako. Mislili smo da cemo slijedom pravednosti dobiti i zato smo išli u sudski postupak... Mi moramo imati povjerenje u pravnu državu kojoj smo se i obratili. Moje je da se pomirimo s odlukom suda. Jesam li ja njome zadovoljna ili ne, više i nije bitno, kratko je komentirala Avberšek. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter