Odbijen Sanaderov zahtjev za izuzećem sutkinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda odbio je zahtjev bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera za izuzećem sutkinje Ivane Čalić koja vodi suđenje u slučaju Fimi media.

Osim sutkinje Sanader je tražio i izuzeće predsjednika suda Ivana Turudića, što je Vrhovni sud odbio prošlog tjedna. Sanader je zahtjeve za izuzećima potkrijepio tvrdnjom da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je jedan od njegovih odvjetnika, Goran Suić, sutkinju Čalić navodno zastupao u postupku pred crkvenim vlastima, a neslužbeno se doznaje da je riječ o brakorazvodnoj parnici. Sve je to, ustvrdio je Sanader, znao i Turudić koji je sutkinju navodno upozorio da nije u redu što je angažirala Suića.

Sanader je kazao da je Suiću otkazao punomoć čim je tu informaciju dobio iz "visokih crkvenih krugova", jer je svoju suradnju sa sutkinjom cijelo vrijeme tajio njemu, ali i ostalim odvjetnicima iz braniteljskog tima. Vrhovni je sud, odlučujući prošlog tjedna o Sanaderovu zahtjevu za izuzećem Turudića, utvrdio da Suić nije zastupao sutkinju Čalić te da je Sanaderov zahtjev neosnovan.

U nastavku suđenja u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici optuženici se očituju o izmijenjenoj optužnici kojom je iznos što ga je HDZ navodno izvukao iz državnih institucija i tvrtki umanjen s 31,6 milijuna kuna, na 30,25 milijuna kuna. Sanader je ponovio da je optužnica u cijelosti neistinita, a u dopuni svoje obrane još jednom je kazao da je oštećen vještačkim nalazom Zrinka Ručevića koji je, rekao je, "neistinit i tendenciozan".

Optužbe za prelijevanje više od 70 milijuna državnih kuna u stranački crni fond, ali i džepove HDZ-ovih dužnosnika među kojima je i Sanader priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter