Odbijen podnesak vojnih strucnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žalbeno vijece Haaškoga suda odbilo je u utorak zahtjev 12 zapadnih vojnih i pravnih strucnjaka za status prijatelja suda u predmetu Gotovina-Markac smatrajuci da se oni bave interpretacijom dokaza, a ne pravnim pitanjima, objavio je Medunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na podrucju bivše Jugoslavije (ICTY).

- Žalbeno vijece nije se uvjerilo da bi mu podnesak pomogao u pitanjima koja su predmet žalbenog postupka i stoga odbija odobriti predloženi zahtjev, navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik vijeca Theodor Meron.

Dvanaestorica vojnih i pravnih strucnjaka u zahtjevu podnesenom 13. sijecnja ponudila su žalbenome vijecu svoje videnje zakljucaka prvostupanjske presude Gotovina-Cermak-Markac o nezakonitom korištenju topništva tijekom Oluje.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markac 15. travnja prošle godine proglašeni su u prvostupanjskom postupku krivima za sudjelovanje u udruženom zlocinackom pothvatu cilj kojega je bilo tijekom i nakon Oluje prognati srpsko stanovništvo s do tada okupiranih podrucja Hrvatske.

Prema zakljuccima prvostupanjske presude progon je prvih dana Oluje pocinjen neselektivnim granatiranjem.

Od važnijih odluka koje još do održavanja žalbene rasprave, predvidene kalendarom rada suda za ožujak, treba donijeti žalbeno vijece jest odluka o zahtjevu za uvodenjem novih dokaza koje je podnijela obrana generala Gotovine.

Izricanje pravomocne presude, prema kalenaru rada suda kojeg je koncem prošle godine objavio predsjednik suda, planirano je za kolovoz 2013. godine.


Podijeli: Facebook Twiter