Odbačena tužba, pirotehničari nastavljaju štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Zagrebu odbacio je danas tužbu HUP-ove Udruge humanitarnog razminiranja protiv štrajka pirotehničara, tako da se štrajk nastavlja.

Tristotinjak pirotehničara štrajka od 26. lipnja, tražeći novi kolektivni ugovor kojim bi im se zajamčile veće plaće. Poslodavci su od Županijskog suda zatražili zabranu štrajka tvrdeći da se radi o nezakonitom štrajku, no sud je to odbio sada pa će morati nastaviti pregovore sa štrajkašima.

Pirotehničari su u povorci u 11 sati krenuli s Trga Franje Tuđmana prema Trgu Bana Josipa Jelačića, gdje se planiraju zadržati dvadesetak minuta, nakon čega će krenuti natrag prema svojim šatorima na Trgu Franje Tuđmana, gdje uglavnom provode vrijeme otkako su u štrajku.

Tijekom dana očekuju nastavak pregovora s predstavnicima HUP-ove Udruge humanitarnog razminiranja u Vladinu Uredu za razminiranje.

Pirotehničari iz većine privatnih tvrtki za razminiranje i državnog Mungos Razminiranja štrajkaju tražeći novi kolektivni ugovor, budući da im je stari istekao 28. listopada prošle godine. Time se prvi put od 1998. godine dogodilo da su pirotehničari, većinom bivši branitelji, ostali bez prava iz kolektivnog ugovora, čime je ugrožena egzistencija njih i njihovih obitelji.

Po riječima Tomislava Ledića iz Novog sindikata, pirotehničari traže da im se novim kolektivnim ugovorom plaće povećaju između 1.000 i 1.100 kuna, jer im se zadnjih godina plaće i materijalna prava neprestano smanjuju, tako da su došli u situaciju da za puni radni mjesec u minskom polju mogu zaraditi najviše 7.754 kune u neto iznosu.

Štrajkaši podsjećaju da je dosad 60 pirotehničara poginulo na poslovima humanitarnog razminiranja, a dogodila su se ukupno 203 minska incidenta, od kojih je većina završila s trajnom invalidnošću.

Poslodavci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi humanitarnog razminiranja tvrde pak da ne mogu ispuniti zahtjeve štrajkaša jer bi to dovelo do otpuštanja radnika ili gašenja njihovih tvrtki.

Ukupna financijska sredstva koja su u ovoj godini namijenjena razminiranju iznose 203,2 milijuna kuna, a kada bi prihvatili zahtjeve pirotehničara, samo za plaće bi potrošili 214,5 milijuna kuna, kaže predsjednik Udruge Mladen Džalto.

Poslodavci predlažu da se do kraja godine primjenjuje stari kolektivni ugovor, za koji tvrde da je pirotehničarima omogućavao za puni radni mjesec, odnosno 21 radni dan, plaću od 8.700 kuna neto plus terenski dodatak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter