Odbacena prijava protiv Željka Žmaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazinsko Opcinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju je bivši glavni urednik Glasa Istre i mali udjelnicar Igor Brajkovic podnio protiv predsjednika Uprave Glasa Istre d.o.o. Željka Žmaka te clana Uprave ?anija Bažona, kao i same tvrtke Glas Istre d.o.o. zbog kaznenog djela prijevare, odnosno protiv Milana Lakovica iz porecke Veletržnice zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U rješenju o odbacivanju prijave opcinski državni odvjetnik Siniša Milevoj navodi da je Brajkovic 2. ožujka prijavio Žmaka i Bažona zbog više kaznenih djela na štetu vjerovnika i suvlasnika Glasa Istre d.o.o. Teretio ih je da su kao odgovorne osobe ugovarali kratkorocne pozajmice od više javnih društava, i to tako što su odgovornima neistinito predocavali da ce im pozajmljeni iznos biti vracen, iako su unaprijed znali da zbog loše financijske situacije to nece moci.

Odbacena Brajkoviceva prijava odnosila se i na Veletržnicu ribe Porec, odnosno tvrdnju da je novac pozajmila iz nenamjenskih sredstava protivno njihovoj namjeni. Tijekom postupka procešljana je financijska dokumentacija, a obavljeni su i obavijesni razgovori s Darkom Lorencinom, Darkom Bratulicem, Borisom Siroticem, Draganom Šiprakom, Milanom Lakovicem, Edijem Štifanicem, Rodoljubom Kosicem, Željkom Žmakom, Valterom Flegom, Ivanom Jakovcicem, i Damirom Kajinom.

Stav državnog odvjetništva je da nema osnovane sumnje da je Žmak pocinio djela za koja se tereti. Tijekom postupka neosporno je utvrdeno da je Glas Istre d.o.o. krajem 2009. i pocetkom 2010. od više trgovackih društava zatražio i dobio pozajmice. Medu njima su Istarska razvojna agencija, Vodovod Butoniga, Istarski vodovod, Usluga d.o.o. te Veletržnica ribe Porec.

Odvjetništvo navodi da je u svim slucajevima ugovore za Glas Istre potpisao jedino Bažon, osim u slucaju Vodovoda Butoniga na ciji je ugovor supotpisan i Željko Žmak. I u samim razgovorima o pozajmicama sudjelovao je iskljucivo Bažon, osim u slucaju Vodovoda Butoniga, no u ovom je slucaju njegov direktor Darko Bratulic naveo da je posao ugovorio Bažon.

Odvjetništvo navodi da je Žmak u obavijesnom razgovoru naveo da je financije vodio iskljucivo Bažon te da njemu osobno nije bila poznata težina financijske situacije. Kazao je i da, iako je formalno bio predsjednik Uprave, nije aktivno vodio poslovanje, vec ga je zbog zdravlja prepustio Bažonu, u kojeg je imao neograniceno povjerenje.

Buduci da je Bažon preminuo protiv njega nije moguce pokrenuti kazneni postupak. Postupak protiv pravne osobe - Glasa Istre d.o.o. nece se pokretati jer iz financijske dokumentacije proizlazi da obveze društva daleko premašuju imovinu. Protiv Lakovica iz porecke Veletržnice prijava je odbacena jer je utvrdeno da je u trenutku zajma ta tvrtka na racunu imala slobodnih nenamjenskih sredstava iz prihoda po osnovi povrata PDV-a, prihoda od kupaca i kamata banaka na orocena sredstva.


Podijeli: Facebook Twiter