Odbačena optužnica protiv Sarkozyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy neće biti optužen za nezakonito financiranje svoje predsjedničke kampanje u 2007., rekao je njegov odvjetnik.

"Optužba je odbačena", istaknuo je odvjetnik Thierry Herzog, koji nije htio komentirati okolnosti saslušanja bivšeg francuskog predsjednika na sudu u Bordeauxu, koje je trajalo 12 sati.

Odluka će donijeti olakšanje pristašama bivšeg predsjednika koji se u 57. godini povukao iz političkog života nakon što ga je na predsjedničkim izborima u svibnju porazio socijalist François Hollande, u trenutku kada Sarkozyjeva stranka UMP (Unija za narodni pokret) tone u kaos zbog izostanka dogovora o njegovu nasljedniku na dužnosti predsjednika stranke.

Na stranačkim izborima održanim u nedjelju aktualni glavni tajnik UMP-a Jean-François Cope pobijedio je bivšeg francuskog premijera Françoisa Fillona, koji je isprva priznao poraz, ali je poslije osporio rezultate izbora, što se pretvorilo u pravu psihodramu.

Sarkozy je ispitan u vezi s aferom "Bettencourt", nazvanoj tako po 90-godišnjoj milijarderki, vlasnici kozmetičke grupe L' Oreal, čijim je novcem, navodno iznosom od 150.000 eura, znatno većim od zakonom dopuštenog, financirana Sarkozyjeva predsjednička kampanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter