Odbacena optužnica protiv HAC-ovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužnica protiv bivših celnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Zlatka Korpara nije podnesena u zakonskom roku, utvrdilo je u cetvrtak optužno vijece zagrebackog Županijskog suda i odbacilo optužnicu kojom se cetvorica okrivljenika terete za malverzacije teške oko devet milijuna kuna u slucaju povezanom s aferom Fimi media.

Optužno vijece je utvrdilo da je optužnica podignuta prekasno, to jest izvan zakonskih rokova propisanih Zakonom o kaznenom postupku.

Tužiteljstvo je optužnicu podignulo pocetkom travnja ove godine, a obrana je na sudu dokazivala da to nisu smjeli uciniti nakon sredine veljace.

Odluka nije pravomocna i tužiteljstvo ima pravo žalbe Vrhovnome sudu. Ako taj sud potvrdi prvostupanjsku odluku, Crnjak, Prskalo, Sapunar i Korpar nece odgovarati za navodne zloporabe položaja i ovlasti.

Optužnica protiv cetvorice iz HAC-a i ARZ-a jedna je od nekoliko optužnica proisteklih iz afere Fimi medije.

Bivše predsjednike uprava HAC-a Crnjaka i Prskala te bivšeg clana uprave te državne tvrtke Sapunara tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje tadašnjeg premijera Ive Sanadera i HDZ-ova riznicara Mladena Barišica sklapali poslove s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom svjesni da su robu i usluge mogli nabaviti jeftinije i znajuci da se preko Fimi medije pribavlja novac za vladajucu stranku HDZ.


Podijeli: Facebook Twiter