Odbacena kaznena prijava zbog rezanja zastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo iz Rijeke odbacilo je kaznenu prijavu protiv slovenskog umjetnika hrvatskog podrijetla Janeza Janše (i suokrivljenih) za poznati slucaja rezanja državne zastave na njegovoj izložbi/predstavi u kolovozu prošle godine u Rijeci, u sklopu prvog Zoom festivala.

Janšu, ali i organizatora, udrugu Drugo more te Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u kojem se održavala izložba, prijavio je rijecki performer i branitelj Krešo Mustac koji je izvedbu u MMSU-u doživio kao grubo vrijedanje i omalovažavanje državne zastave.

Posebno su bili razljuceni rijecki branitelji, ali i slicne udruge u Hrvatskoj, koji su naglašavali da je to bešcutan napad na simbol za koji su oni ginuli. Cak su tražili smjenu ravnatelja muzeja, organizatora zbivanja, pa i rijeckog gradonacelnika Vojka Obrsnela te, naravno, strogi sudski progon Janše.

Državno odvjetništvo je sada, nakon opširnog istraživanja slucaja i saslušavanja svjedoka, odbacilo kaznenu prijavu kao neosnovanu.

U obrazloženju koje je potpisao županijski državni odvjetnik u Rijeci Darko Karlovic kaže se da je kroz pravne provjere utvrdeno da Janša nije postupio s namjerom javnog vrijedanja, izvrgavanja ruglu i grubog omalovažavanja simbola Republike Hrvatske, kao što se tvrdilo u prijavi, vec je to bio umjetnicki cin.

Detaljno se objašnjava zašto se to smatra umjetnickim izricajem, a ne grubim protuzakonitim postupanjem i vrijedanjen. U jednom se dijelu tako opisuje da se zastava u ovom slucaju i pod ovim okolnostima na umjetnickoj izložbi može smatrati necim slicnim scenskom rekvizitu, kao primjerice u filmovima. Naglašava se da kroz cijeli postupak ispitivanja afere nigdje nije utvrdena namjera umjetnika da vrijeda simbole hrvatske države.

Podsjetimo, u sklopu izložbe bilo je postavljeno pedesetak razlicitih uputa, medu kojima je bila i jedna koja glasi: "Sram vas je vlastitog naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Odrezane komadice ostavite na tlu". Buduci da su neki posjetitelji izložbe/predstave to i ucinili, to je navelo Mustaca da protiv Janše, Drugog mora i MMSU-a podnese kaznenu prijavu.

U tijeku afere spominjao se i podatak da je na svojoj izložbi u Sloveniji Janša postupio slicno provokativno kao i na rijeckoj izložbi, ali tada sa slovenskom zastavom. No tamo nije bilo nikakvih negativnih odjeka, ni pobuna.


Podijeli: Facebook Twiter