Odbacena inicijativa malih trgovaca protiv TDR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila je inicijativu nekoliko malih trgovaca kojom su tražili pokretanje postupka protiv TDR-a zbog zloporabe vladajuceg položaja, priopceno je iz AZTN-a.

Podnositelji inicijative - Udruga trgovaca Medimurja, vlasnica trgovackog obrta Buba te tvrtke Smoking i Kaerotrade iz Zagreba, smatrali su da je TDR novom prodajnom politikom koja se primjenjuje od 1. sijecnja 2011. nametao nepravedne prodajne cijene i trgovinske uvjete, a sklapanje ugovora uvjetovao dodatnim obvezama te su odbili sklopiti ugovore s TDR-om o prodaji njihovih cigareta.

Agencija je provela detaljno ispitivanje stanja na tržištu trgovine cigaretama u Hrvatskoj i utvrdila da nema dovoljnih indicija da je TDR novom prodajnom politikom zlorabio vladajuci položaj na tržištu. Istodobno, podaci ukazuju da je upravo u tom razdoblju došlo do ubrzanog smanjivanja tržišnog udjela TDR-a.

Isticu i da je udio marže od prodaje cigareta u ukupno ostvarenoj marži trgovaca nizak kod sva tri kanala prodaje (trgovine, benzinske postaje, specijalisti).

Tako se ne može ocekivati da bi bilo koja kategorija tih trgovca svoju profitabilnost mogla temeljiti iskljucivo na poslu prodaje cigareta, vec uspješnost poslovanja ovisi o ukupnom prodajnom asortimanu trgovca.

Mali trgovci optužili su TDR da im je putem novih ugovora nametnuo nove, drasticno niže marže koje im ugrožavaju poslovanje.

- Ta je odluka agencije žalosna, rekao nam je Boris Listeš, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca, dodavši da misle da su se u sve to umiješali lobisti TDR-a.


Podijeli: Facebook Twiter