Odbacena HRT-ova tužba protiv Kajina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac Igor Materljan odbio je tužbeni zahtjev HRT-a kojim je ova televizijska kuca od saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina tražila da plati 110.000 kuna plus zatezne kamate te da se isprica za klevetu.

HRT je Kajina tužio za naknadu štete zato što je u Saboru u travnju 2009. izjavio da se "na HRT-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba".

- Da parafraziram Amstronga, ovo je mali korak za mene, daleko veci korak za hrvatsko pravosude, za vjerodostojnost tih institucija, za hrvatski parlament, ali nadasve za HRT. Hrvatska radiotelevizija je prva koja bi trebala braniti slobodu rijeci, a ne biti državni cenzor.

Utoliko smatram da je ova presuda veliki doprinos hrvatskom parlamentarizmu jer sigurno je da bi i parlament u jednoj demokratskoj zemlji izgubio na vjerodostojnosti kada bi svi morali misliti bilo kako Vlada, bilo kako stranacki, medijski ili neki drugi mocnici misle, istaknuo je Kajin u izjavi za novinare odmah po izricanju presude.

Izricanju presude u zgradi buzetske Stalne službe Opcinskog suda Pazin prethodila su dva rocišta, neovisno o tome što je cijeli sudski postupak protiv Kajina po mišljenju nekih ustavnih strucnjaka protuustavan.

Kajin se još na prvom rocištu, pocetkom studenog, pozvao na Ustav Republike Hrvatske koji govori da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasanje u Saboru.

Sudu je tada medu ostalim priložio i mišljenje profesora ustavnog prava Roberta Podolnjaka koji smatra da se ustavna odredba odnosi i na gradansku parnicu.


Podijeli: Facebook Twiter