Odazvali se pozivu domovine da bi svi zajedno mogli živjeti u miru

Polaganje vijenaca na središnji križ
Polaganje vijenaca na središnji križ

Svečana akademija pod nazivom "Brigadi u čast", povodom 25. obljetnice ustroja 154. brigade Hrvatske vojske, održana je u velikoj dvorani pazinskog Spomen doma u subotu navečer.

- Ovaj događaj posvećen je upravo vama, pripadnicima 154. brigade, koji ste se iz sigurnosti svojih domova javili na poziv domovine, stali u njenu obranu i osigurali slobodu svih njezinih građana. Vi koji ste zabrinuti za sudbinu svoga naroda, unatoč neizvjesnosti, možda ponekad i strahu, blagu istarsku klimu zamijenili surovom ličkom zimom, ponos ste 154. brigade, Istre i Hrvatske, kazao je u prigodnom govoru bojnik Renato Kalac, ratni načelnik stožera i zamjenika zapovjednika. "Domovina nam je tu, da li je baš onakva kakvu smo željeli, ne znam, ali znam da je moramo čuvati, njegovati i razvijati. Druge domovine nemamo. Pozivam vas svih skupa da je učinimo još ljepšom i boljom kako bi svojoj djeci i unucima osigurali mirnu i sretnu budućnost", kazao je u emocionalnom govoru bojnik Kalac.

Odgovornost na svima

- Vaš primjer uči nas i nadahnjuje kako se za ostvarenje naših ciljeva moramo snažno i strpljivo boriti, jer će nam samo zajedništvo, odlučnost, hrabrost, znanje i strpljenje, kakvo ste vi iskazali u Domovinskom ratu, osigurati prevladavanje svih poteškoća i dokazati kako unatoč preprekama nema neostvarivih zadaća. Sve nas to obvezuje da nastavimo izgrađivati državu kakvu bi svi htjeli da bude, temeljena na domoljublju, demokraciji, suživotu, socijalnoj osjetljivosti i snažnom gospodarstvu. Odgovornost za Hrvatsku na svima je nama, jer samo o našem radu, znanju i sposobnosti ovisi nasljeđe koje ćemo ostaviti budućim generacijama, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić čestitavši svim pripadnicima obljetnicu.

- Pokazali ste ne samo da želite obraniti svoj dom, jer Istra, hvala dragom Bogu, tada nije bila izložena neposrednom ratnom stradanju, već ste otišli na jedno od najtežih hrvatskih bojišta, ono ličko", kazao je izaslanik predsjednika Vlade Zoran Pilčić naglasivši da su branitelji udarili temelje hrvatskoj državi, da su "vertikala i moralni stup ovog društva" te da i oni trebaju društvo vratiti domoljublju koji znači "voljeti svoju državu, pošteno raditi i odgajati djecu u poštenom duhu". "Dvije osnovne riječi koje se danas osjećaju ovdje, koje možemo osjetiti u zraku, jesu ponos i zahvalnost. Ponos jer se svi prisjećamo svih tih godina, a zahvalnost jer svi mi znamo što ste učinili da bi danas zajedno mogli u miru živjeti. Kada ste došli na raskrižje, niste puno kalkulirali, već ste se odlučno i hrabro odazvali pozivu, išli na ratište, i onako kako istarski čovjek to i radi, mirno dostojanstveno, odgovorno, samosvjesno, možda i samozatajno odradili časno svoj posao i na tome vam veliko i iskreno hvala", kazao je istarski župan Valter Flego.

- Što ćemo to svojim unucima moći odgovoriti mi pripadnici Hrvatske vojske, 154. brigade, kada nas upitaju što smo radili za vrijeme Domovinskog rata, zasigurno ćemo im reći ono najčasnije i najvrednije što se moglo napraviti, a to je sinko, stvarao sam, branio i obranio hrvatsku državu za tebe i pokoljenja koja dolaze", kazao je brigadir Ivica Devčić, ratni zapovjednik 154. domobranske pukovnije i izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. "Sagledavajući vaš doprinos koji ste dali u najtežim trenucima stradanja Republike Hrvatske, žrtvu koju ste podnijeli prilikom oslobađanja okupiranih područja predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović vam je iskreno zahvalna i povodom 25. obljetnice izražava najljepše želje, poručio je izaslanik predsjednice Republike Jožek Štignjedec.

Prigodni program

U prigodnom programu nastupili su klapa Motovun, Sergio Pavat, Folklorno društvo Pazin, bujska ženska vokalna skupina Romansa, vrsarski ženski pjevački zbor Mendule, gimnazijska vokalna skupina Rožice iz Pazina, solistica Antea Hrelja i pjesnik Tomislav Milohanić. Nakon akademije uslijedio je domjenak, a prije nje u predvorju Spomen doma posjetitelji su mogli razgledati izložbu o ratnom putu brigade. Izložba je prvi put postavljena prije pet godina, a sada je nadopunjena novim izlošcima.

Tri delegacije položile vijence

Na pazinskom groblju Moj mir u povodu 25. obljetnice osnutka 154. brigade Hrvatske vojske u subotu poslijepodne tri su delegacije položile vijence na središnji križ. Uz pratnju počasnog voda Obrambenih snaga RH vijenac je položila delegacija braniteljskih udruga proisteklih iz 154. brigade predvođena Josipom Šiklićem, delegacija Hrvatske vojske predvođena brigadirom Ivicom Devčićem, te delegacija premijera i predsjednice Republike koje su predvodili Zoran Piličić i Jožek Štignjedec. Nakon polaganja vijenaca u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole zakazana je misa zadušnica za branitelje i žrtve rata. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter