Odaziv na preventivne programe može spasiti život

Konferencija je održana na pulskom Filozofskom fakultetu Dejan ŠTIFANIĆ
Konferencija je održana na pulskom Filozofskom fakultetu Dejan ŠTIFANIĆ

U organizaciji Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, danas je na pulskom Filozofskom fakultetu održana konferencija o nacionalnim preventivnim programima na kojoj je upućen apel o važnosti odaziva na preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke, maternice, debelog crijeva te programa za preventivnu zaštitu oralnog zdravlja. Već u samom uvodu istaknuto je da su kronične nezarazne bolesti jedan od glavnih uzročnika smrti u Hrvatskoj te da se pravovremenim odazivom na preglede mnogima može spasiti život.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar zdravlja Siniša Varga koji je izjavio da je odaziv na preglede u Hrvatskoj sve veći i dodao da je i ovim programom smanjena stigmatizacija bolesti o kojima se danas sve više govori.

- Sasvim je normalno odazvati se na mamografiju, papa test ili na kontrolu krvi u stolici, i sve to mora postati svakodnevnica. Jedino tako svi zajedno možemo raditi na tome da se bolest rano dijagnosticira jer jedino rano otkriveni rak može biti izlječiv, kazao je Varga. Naglasio je da je dosad najveći odaziv pacijenata za mamografske preglede te iznosi preko 65 posto, no s druge strane nije zadovoljan odazivom od 20 posto za preglede raka debelog crijeva, rekavši da to treba mijenjati. Cilj je, dodao je, da odaziv na tri nacionalna preventivna programa za rano otkrivanje raka bude iznad 85 posto.

- Stoga i dalje imamo mnogo posla kako bismo što više animirali građane da kada u sandučiću prime obavijest i poziv za besplatan i bezbolan pregled, da se odazovu, jer to je jedini način da si spase život, istaknuo je ministar zdravlja. Po njegovim riječima, kod žena je najčešći oblik oboljenja rak dojke, a kod muškaraca je to rak pluća. Što se tiče broja oboljelih u odnosu na europski prosjek, kazao je da Hrvatska po tom pitanju ne odstupa u odnosu na ostale članice Europske unije. 

- No činjenica je da mi u Hrvatskoj imamo prekasno otkriven rak zbog čega je i smrtnost pacijenata na razini Hrvatske prevelika. Zadnje četiri godine smo značajan broj  takozvanih pametnih lijekova stavili na besplatnu listu HZZO-a i dalje radimo na tome da i ostali lijekovi koji su izrazito skupi, a mogli bi utjecati na produženje života, također dođu na listu HZZO, kazao je Varga.

Zaključio je da, u odnosu na ostale dijelove zemlje, Istra, Primorsko-goranska županija i Grad Zagreb imaju relativno dobar odaziv na preventivne preglede.

Pulska bolnica jedna od perjanica Programa plus i Programa 72 sata 

Ministar je naglasio da vjeruje da će u pulsku bolnicu uskoro stići novi CT uređaj i magnetska rezonanca. "U iščekivanju smo nalaza Ministarstva financija možemo li kao tehnička vlada donijeti odluku o stvaranju obveze. Vjerujem da ćemo u kratkom roku to riješiti i da će ti aparati doći. Osobito bih pohvalio pulsku bolnicu koja je zasigurno jedna od perjanica Programa plus i Programa 72 sata. Naime, značajno su skraćene liste čekanja, a pacijenti na red dolaze mnogo ranije nego prije. Istovremeno, svi koji dobe dijagnozu da boluju od maligne bolesti, mogu započeti liječenje u roku od 72 sata", istaknuo je ministar. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter