Odaziv na mamografiju veci od 65 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pocetkom rujna nastavljen je nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ovih dana poziv za mamografski pregled dobivaju žene rodene 1954. i 1955. godine. Rijec je o drugom krugu programa, ponovnom pregledu, buduci da su žene tih godišta vec bile na mamografiji u studenom i prosincu 2006. godine. S obzirom na to da su navršile 69 godina, u drugom krugu se više nece pozivati žene '37. '38. i '39. godišta.

Usporedo, prvi su puta na pregled bile pozivane žene rodene '56. '57. i '58. Pored toga, u sklopu županijskog programa koji obuhvaca i mlade žene, tijekom cijele kalendarske godine pozivaju se one rodene 1963. godine.

Pregledi se zbog velikog broja žena obavljaju i u privatnim radiološkim ordinacijama i poliklinikama s kojima je Ministarstvo putem HZZO-a sklopilo ugovor, kao i u Opcoj bolnici Pula te u ispostavama Istarskih domova zdravlja, doznajemo od lijecnice.

Na upit koliki je odaziv žena na pregled doznajemo da se u nacionalnom programu odaziva više od 65 posto žena u Istarskoj županiji i medu najboljima je u Hrvatskoj. Žene koje iz bilo kojeg razloga nece doci na pregled, trebaju se javiti na besplatan telefon naznacen u pozivu da bi otkazale pretragu. Tako neke žene preglede obave vec u sklopu svog sistematskog pa im dodatni iste godine nije potreban.

Otkad se provodi nacionalni program, od listopada 2006. godine, na pregled je pozvano 35 tisuca žena. Kod njih 70 otkriven je karcinom. U sklopu županijskog programa koji traje vec pet godina na pregled se godišnje pozove više od 1.800 žena, a do sada je otkriveno desetak karcinoma.

Ono što dr. Lazaric-Zec smatra jednim od dobrih rezultata oba programa je i to da u bolnici i domovima zdravlja više nema cekanja na ove preglede. Tocnije, umjesto nekadašnjih od šest do devet mjeseci cekanja, danas se pregled obavi tijekom mjesec dana.


Podijeli: Facebook Twiter