Odana pocast Ruži Petrovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca na spomenik Ruže Petrovic u Savicenti kojoj su prije 65 godina talijanski fašisti iskopali oci u cetvrtak je obilježena obljetnica tog mucenickog cina.

Komemoraciji su prisustvovali nacelnik Svetvincenta Dalibor Macan i njegova zamjenica Kristina Matijaš, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftic, predsjednik istarske Antifašisticke udruge Tomislav Ravnic, autor knjige "Spomenici govore" Miho Rojnic, predstavnici Udruge umirovljenika iz Savicente te mještani Režanaca.

- Aktualne vlasti trebaju poštovati žrtve fašizma poput Ruže Petrovic. Oštro osudujemo pojavu ustaštva koja je negativno obilježila hrvatsku povijest, a današnja vlast tolerira vrijednosti suprotne antifašistickima, rekao je Ravnic.

Vlatko Kuftic napomenuo je da su antifašisti u manjini te se nada da ce se svijest ljudi promijeniti. U ime slijepih odao je pocast svim antifašistickim borcima Istre i Ruži Petrovic, jednoj od osnivacica Udruge slijepih, a Dalibor Macan je naglasio da se Istarska županija, a posebice opcina Svetvincenat grade na temeljima antifašizma i onom što su mucenici dali. Miho Rojnic je izrazio svoju žalost i ogorcenje time što aktualne vlasti ne žele vratiti ime Ruže Petrovic Djecjem domu u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter