Odahnuli Vlada i SDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic nepravomocno proglašen krivim, u Vladi i SDP-u u neku su ruku odahnuli nakon jucerašnjeg izricanja presude na madarskom sudu u Kaposvaru. U prvim razgovorima s clanovima Vlade, netom nakon objave presude, bilo je jasno da im je na neki nacin laknulo, barem zbog toga što su ocekivali da ce nestati napetosti SDP-a i HNS-a.

- Iz HNS-a je poruceno da ce se o svemu ocitovati tek u nedjelju, kada se vodeci ljudi stranke, clanovi i simpatizeri okupljaju u Svetom Martinu na Muri. Vlada je, usto, odlucila da su izjave koje je u Bruxellesu, prije izricanja presude, dao premijer Zoran Milanovic zasad dovoljne. A Milanovic je ponovio da ce pravomocna presuda biti "konacna tocka orijentacije".

Na pitanje kakav je njegov stav prema Cacicu u smislu politickog morala u slucaju osudujuce presude, Milanovic je odgovorio:

"Sad me opet tjerate da filozofiram i opet ce to komentatori izvlaciti iz konteksta. Postoje eticki opterecene situacije i eticki neutralne situacije i da bi nešto imalo eticku komponentu, mora postojati voljni element. Ovdje toga nema, to je nesreca kojoj je prethodilo, prema svemu što znamo, relativno normalno ponašanje onoga tko je štetu napravio, a to je gospodin Cacic, koji je to priznao."

- Ovo se pretvara u hajku na Cacica, koji doduše svojim grubim ponašanjem tome daje povoda. To ne znaci da su napadi na njega s ove osnove opravdani. Ovo je pokušaj da se jednog covjeka, preko svake mjere, cak i preko svake ljudske mjere, zbog njegova malo oštrijeg karaktera, gluposti, naprosto zakuca u zemlju. Ja to necu dopustiti, porucio je Milanovic.

Unatoc išcekivanju i napetostima, u odnosima koalicijskih partnera, SDP-a i HNS-a, proteklih dana navodno nije bilo trzavica.

- Sad ce i njemu biti lakše. Presudu ne trebamo posebno razmatrati niti donositi nekakve odluke. Pa mi smo vec u predizborno vrijeme dali biracima do znanja da u slucaju ovakve presude, Cacic postaje i ostaje potpredsjednik Vlade, kazao nam je jedan SDP-ovac. Da je jucerašnji pravorijek madarskog suda bio drugaciji - da je prvi potpredsjednik osuden nepravomocno, ali bezuvjetno - onda "to ne bi bilo ono što sam ja gradanima govorio u kampanji", bio je iskren naš sugovornik. Zato je uvjetna kazna docekana s dozom olakšanja. (I. FRLAN, J. MARIC/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter