Odabrana tri rješenja novih registarskih tablica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske registarske tablice od prvog srpnja nositi će oznaku s europskim logom, najavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predstavivši tri nagrađena idejna rješenja dizajna pločica koja će biti podloga za realizaciju izvedbenog rješenja.

Planirano je da će se redizajnirane registarske tablice početi izdavati od 1. srpnja, dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada Hrvatska također planira aplicirati za ulazak u schengnski prostor.

Ministar je rekao da u međuvremenu treba na temelju najužeg izbora donijeti daljnje odluke o rješenju novog izgleda pločica.

Sva tri nagrađena riješenja, koja je ocjenjivački sud odabrao između 60-ak pristiglih natječajnih radova, uz prepoznatljiv logo EU-a s nacionalnom oznakom (HR), na sebi umjesto hrvatskog grba imaju kvadratiće u bojama hrvatske zastave ili grba te bar kod.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih pločica, u kojem su bili po dva predstavnika MUP-a i Hrvatskog dizajnerskog društva te ustanove za tehničku izradu pločica, prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost je dao "kreativnim, jasno strukturiranim te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima", rekao je ministar.

Iako se ranije razmišljalo da se ukinu oznake gradova odlučeno je da će redovne registracijske oznake i dalje nositi oznaku grada, ali će građani uz nadoplatu od tristotinjak kuna moći oznaku grada zamjeniti drugim slovima.

Također vozači, primjerice iz Splita, moći će iz praktičnih razloga staviti oznaku nekog drugog grada, primjerice Zagreba.

Ministar je također najavio da će se svim gradovima, za koje to bude moguće, omogućiti uvođenje oznake njihovog područja.

Obvezu stavljanja europske registracijske tablice imat će samo vozači s novim automobilom ili novom tablicom, dok vozači s važećim tablicama nisu u toj obvezi, ali će za kretanje po Europskoj uniji morati na vozilu imati naljepnicu "HR".

Cijena nove registracijske tablice zasad nije utvrđena, ali će se nastojati da, unatoč novim elementima poput bar koda, ne odstupa značajno od dosadašnje cijene registracijske pločice, od osamdesetak kuna.

Predstavnica Hrvatskog novčarskog zavoda Marija Budimir rekla je da će cijene biti utvrđene nakon konačnog odabira izgleda pločice. Dodala je da je cilj da ne bude povećanja cijene, a ako se ono ipak dogodi iznosit će od pet do 10 posto. Prema sadašnjem cjeniku standardna tablica stoji oko 76 kuna, mijenjanje slova stoji tristo i nešto kuna, dok oko 6800 stoji postavljanje, primjerice imena.

Na prijedloge pločica s europskim logom, koje je MUP predstavio krajem 2013. obrušili su se dizajneri ocjenivši ih "katastrofom koja će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti". Nakon toga MUP je proveo javnu raspravu i raspisao javni natječaj za izbor novog dizajna registarskih pločica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter