Odabran konzultant za "projekt Brijuni"

(D. Št.)
(D. Št.)

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je danas da je Povjerenstvo za izbor konzultanta za traženje investitora za Nacionalni park Brijune odabralo zajednicu ponuditelja Horwath i Horwath Consulting iz Zagreba, te Raiffeisen Centrobank iz Beča.

Zmajlović je na konferenciji za novinare rekao da očekuje potpisivanje ugovora s konzultantom tijekom siječnja, a rok za pronalaženje investitora je druga polovica iduće godine. Vrijednost investicije procjenjuje se na milijardu i pol do dvije milijarde kuna.

Konzultant treba pomoći Ministarstvu da pronađe investitora koji će Brijune pretvoriti u ekskluzivnu turističku destinaciju, kaže Zmajlović koji očekuje da će se ime investitora znati iduće jeseni. Konzultant mora izraditi koncept budućeg korištenja Brijuna i predložiti modele koncesije i plaćanja naknade, o čemu će odluku donijeti hrvatska Vlada. Naglasak je na stavljanju prirodnih bogatstava u funkciju razvoja, a da pri tome ne zanemarimo aspekt očuvanja prirode, pojasnio je Zmajlović.

Želimo dobiti investitora koji će uložiti u infrastrukturu, u hotele i razne objekte, ali i ponuditi koncept upravljanja koji će imati multiplikativne efekte na Istru i cijelu Hrvatsku, dodao je. Konzultant će zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Ministarstvom turizma organizirati road show za sve potencijalne investitore, a cilj je dobiti jedan od "top pet" svjetskih brandova u tom segmentu.

Ako se takav snažan investitor odluči za Brijune, onda će se na svjetskoj karti turizma po tome prepoznavati i Hrvatska, istaknuo je Zmajlović. Važno je da izvor financiranja nije državni proračun nego privatna investicija pod uvjetima koje propisuje država, rekao je. Natječaj za izbor konzultanta trajao je od 24. rujna do 6. studenog, a na njega su stigle četiri ponude. Kriteriji su bili ukupno iskustvo ponuditelja vezano uz natječaj, adekvatnost plana i metodologije, kvalifikacije i kompetencije ključnih članova tima za rad na projektu, te cijena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter