Odaberite lijepu i funkcionalnu kuhinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacin života i navike ukucana uvjetuju stil uredenja doma, pa tako i kuhinje. Zbog svojih specificnih zahtjeva – funkcionalnih i estetskih, uredenju kuhinje treba pristupiti vrlo studiozno, a stil treba odabrati ovisno o potrebama, prostornim mogucnostima i vlastitom doživljaju ovog važnog prostora.

Kuhinja je jedna od najvažnijih stambenih prostorija. U njoj se izvode radni procesi koji zahtijevaju svoj logican slijed, preglednost i prostranost. Osim ovih aktivnosti služi i za okupljanje ukucana i druženje u ugodnom ambijentu, stilski prilagodenom ukusima stanara. Ukoliko je vizualno povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom, potrebno ju je prilagoditi stilu uredenja ovih prostora kroz srodne ili naglašeno razlicite stilske odrednice. U svakom slucaju, ukupan dojam mora biti ugodan oku i prilagoden prostoru u kome se nalazi.



Veliki kuhinjski prostor pruža maksimalnu slobodu u kreiranju koncepcije postave kuhinjskog namještaja te odabira boja i nacina obrade završnih materijala. Osim estetike, u ovakvim kuhinjama naglasak stavite na prakticne i funkcionalne elemente, koji ce omoguciti jednostavniji pristup namirnicama i posudu tj. obavljanje radnji bez suvišnog saginjanja. Pecnicu postavite donjim rubom na minimalnu visinu od 1m, koristite ormare za pohranu posuda, tj., visoke elemente koji se izvlace za pospremanje namirnica, štednjak postavite u odvojeni dio – otok, tako da jednostavnim kružnim pokretima tijela imate pregled i dohvat svih potrebnih uredaja i opreme, ukljucujuci sudoper i perilicu posuda.

Kuhinja može biti naglašena kroz primijenjene boje ili materijale. Poseban efekt, u rustikalnoj ili modernoj izvedbi, stvaraju kuhinje sa završnom izvedbom u drvu ili materijalima koji imitiraju njegovu boju i strukturu. Toplina, koju ovaj materijal prenosi u prostor, kreira specifican ugodaj u kuhinji i naglašava toplu atmosferu doma.



Kuhinje mogu biti jednobojne ili višebojne, a odabir ovisi o velicini prostora i odnosu s drugim grupama poput blagovaonice ili dnevnog boraka. Mali kuhinjski prostori nisu prikladni za tamne kuhinjske elemente, a ljubitelji takvih, unatoc pravilima, mogu ih primijeniti u donjoj zoni. Postavom svijetlih gornjih elemenata, prostor ce se rasteretiti, unatoc prisutnosti tamnih nijansi u prostoru.

Velike kuhinje poželjno je organizirati u više boja ili materijala. Osim cvrstih punih materijala, primijenite staklo u manje transparentnim izvedbama kako bi skrilo posude i namirnice, a kuhinjske elemente ucinilo lakšim i elegantnijim. Pravilnim odnosom boja i velicine elemenata, stvorit cete skladan prostorni odnos tj. kuhinju u kojoj se rado boravi. Osim toga, primjenom više boja i materijala, za koje je poželjno da nisu u jakom kontrastnom odnosu, vizualno cete smanjiti dimenziju kuhinje, odnosno – podijeliti je na više funkcionalnih grupa.



Ukoliko je kuhinja otvorena prema blagovaonici, treba ju tretirati kao sastavni dio dnevne zone, koja je stilski i koloristicki povezana s ostalim dijelovima prostora. Poveznicu je idealno izvesti pultom koji ce poslužiti kao dodatna radna ploha, odnosno, stol za prirucno objedovanje. Ovakva rješenja mogu biti interijerski vrlo interesantna, jer osim vizualnog dojma imaju prakticnu ulogu.

Rustikalne kuhinje, u razlicitim bojama i nacinima obrade završnih ploha, stvaraju specificne ugodaje. Ljepota rustike dolazi do punog izražaja u velikim kuhinjskim prostorima, s naglašenom obradom fronti. Rustikalne kuhinje se obicno izvode u nježnijim bojama ili boji drva, kako naglašeni intenzitet boje ne bi u drugi plan postavio rustiku kao bogati stilski izražaj.



U malim stanovima je kuhinja najcešce integrirana s dnevnom zonom. Treba ju izvesti na nacin da se savršeno uklapa s ostalim elementima prostora, a poveznice treba stvarati kroz boje, materijale, ruckice elemenata, stil, geometriju itd. Ukoliko se koristi više boja, one nježnije primijenite kao osnovnu temu, a dinamicnije u detaljima, kako kuhinja u suprotnom ne bi postala prenaglašeni dio ovog otvorenog i povezanog prostora.

Uredenje kuhinje je kompleksan postupak, stoga za sve nedoumice oko konacnog odabira kontaktirajte strucne osobe koje ce vam pomoci pri uredenju. (Monika Galovic Dumendžic, arhitektica)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter