Odaberite krevet za zdrav san

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krevet je jedan od najvažnijih elemenata namještaja, jer direktno utjece na kvalitetu spavanja i regeneraciju organizma. Kada govorimo o krevetu, mislimo na sve njegove sastavne dijelove – konstrukciju, podnicu, madrac i dizajn, koji kvalitetnim kombiniranjem daju vrhunski proizvod.

Odluka za odabir pravog kreveta cesto nije jednostavna, jer je mnogo parametara koje treba zadovoljiti kako bi sve pravilno funkcioniralo.



Krevet mora biti cvrst i stabilan, a samim tim garantirana je i dugotrajnost. Drvene, metalne ili konstrukcije od oplemenjene iverice, koje mogu biti vidljive u završnoj obradi ili tapecirane tkaninom, kožom te drugim materijalima, moraju biti napravljene na nacin da tvore krutu strukturu, koja se nece pomicati ili stvarati iritirajuce zvukove. Pri kupovini uvijek provjerite deklaraciju s opisom materijala i rezultatima cvrstoce kreveta, koja ce vam olakšati odabir. Osobitu pažnju posvetite cvrstoci pri kupovini djecjih kreveta, jer njihova razigranost može stvarati jaca i koncentriranija opterecenja.

Cvrst krevet treba imati podnicu, koja ce osigurati pravilan položaj kralježnice, opuštanje mišica te kvalitetan san. Izbor podnica na tržištu je raznolik. Najcešce se izvode od letvica te mogu biti klasicne, fleksibilne, ojacane, s motornim podešavanjem, itd. Prilikom odabira podnice, dodatno se posavjetujte sa strucnim osobama zaposlenim u specijaliziranim centrima za prodaju podnica i madraca. Krivi odabir ovog elementa stvorit ce dugorocne posljedice i neugodnosti pri spavanju, stoga budite svjesni važnosti podnice za dobar san.

Kvalitetan madrac je bitan element, koji zajedno s podnicom garantira kvalitetno odmaranje. Odabir dobre podnice bez odabira dobrog madraca i obrnuto, nece donijeti željene rezultate. Ergonomski oblikovani madraci najbolji su odabir za djecu i odrasle. Osnovna podjela madraca na tržištu je na one s oprugom i bez nje. Na kvalitetu i cijenu madraca, osim sastava, utjece i materijal navlake.

Odabrani madrac bi trebao biti minimalno 20 cm duži od vaše visine, a širinu ce uvjetovati broj osoba kao i grada onih koji spavaju na njemu. Širina madraca za jednu osobu je 90 – 100 cm, a za djecje krevete je preporucljiva i širina 80 cm. Madraci za dvije osobe mogu biti razlicitih dimenzija, a uobicajeno se na tržištu krecu od 140 do 200 cm. Ovisno o posebnim željama i potrebama, po narudžbi se uvijek mogu izraditi madraci izvanserijskih dimenzija.

Posljednji, ali sigurno najsladi odabir, je dizajn samog kreveta. Postupak može ici i obrnuto – odabir atraktivnog dizajna, koga cete onda kontrolirati kroz cvrstocu, kvalitetu i mogucnost ugradnje željene podnice. No, kako biste bili spremni za odabir dizajna, trebate biti dovoljno informirani o prethodnim stavkama, koje smo naveli. Atraktivan izgled kreveta treba biti jedan od razloga odabira, ali svakako ne i jedini. Funkcionalnost, koja u slucaju kreveta znaci iskljucivo udobnost i kvalitetu spavanja, srušit ce sve estetske vrijednost ukoliko sama nije zadovoljena.

Velicina spavace sobe, dimenzija madraca, postojeca boja zidova ili ormara, kolicina svjetlosti i orijentacija prostora, potreba za dodatnim spremištem, izbor nocnih ormarica, nacin održavanja kreveta kao i financijske mogucnosti, uvelike ce odrediti dizajn kreveta, koji bi trebao biti uskladen s vašim stvarnim potrebama. Stoga, prije konacnog odabira, napravite analizu.



Osigurajte minimalno 45 cm komunikacijskog prostora uz obje strane tzv. bracnog kreveta, a nemogucnost smještaja željenog nocnog ormarica nadomjestite krevetom sa širim okvirom. Nedostatak spremišta riješit ce odabir kreveta s kutijom za posteljinu. Uzglavlje kreveta je poželjno kako bi se sprijecilo prljanje zida u pozadini, ali vodite racuna o njegovoj visini obzirom na ukupnu velicinu prostorije. Odabir materijala i boje bi trebao biti uskladen s postojecim interijerom zbog konacnog ugodaja.

Krevet je izuzetno bitan element opremanja stambenog prostora, te njegovom odabiru posvetite pažnju koju zaslužuje kako biste osigurali zdrav san. (Monika Galovic Dumendžic, arhitektica)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter