Oda bliskosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da Bog nije mogao biti uvijek prisutan, stvorio je majku. Glavna je to nit vodilja Dragana Karla Došena, rijeckog samostalnog umjetnika koji je sinoc u Turistickom uredu u Fažani prezentirao set duhovnih fotografija pod nazivom "Trag andela" i dokumentarni film "Život je bližeNJe".

S naglašenom religioznošcu Došen fotografijama progovara o životu, njegovom smislu i o obitelji koristeci kršcanske duhovne motive poput maslinovog ulja i kip andela. Onostrano i živi ljudi dvije su stvari za koje nikad nije izgubio interes. Posebno je to vidljivo u dokumentarnom filmu "Život je bližeNJe" koji je nastao kao promišljanje o odnosu s najbližima prije no što predu na drugi svijet. Glavni motiv je njegova majka, Emilija, koja je uz njega, prica Došen, bila u kljucnim životnim trenucima. Zaslužna je za njegovo izrastanje u umjetnika i covjeka. U filmu je poslužila kao glas mudrosti koji naglašava važnost obiteljske bliskosti, druženja medu ljudima i pomaganja zaboravljenima.

 

Zbog svoje konstante u umjetnickom stvaralaštvu, kritika, barem kada je rijec o Marinu Baldiniju, cijeni Došenove radove. Baldini ga naziva koherentnim umjetnikom koji "nužno ne odlazi samo u estetsku sferu." Kroz suvremeni medij, akcentira ljudsku potrebu za umjetnošcu i umjetnickim izražavanjem.


Podijeli: Facebook Twiter