Oda anarhizmu, radništvu i slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nadam se da sam u vama uspio potaknuti barem zrnce sucuti prema potlacenima i odium prema kapitalizmu i liberalnoj demokraciji. Kada kucne cas, krenut cemo u krvavu revoluciju do konacne pobjede, a do tada nam preostaje da klicemo: 'Živio anarhizam, živjela sloboda'", tako je u ponedjeljak završio kratki performans ?urice Ciganovica "Paintball action" u MMC-u Luka.

Iza neutralnog naziva koji sam po sebi ne otkriva puno krije se umjetnikova oda anarhizmu i radništvu te žestoka kritika kapitalizma i liberalizma. Dok je brojna publika s anarhistickim zastavicama poredana uz zid Aneksa, Ciganovic ulazi noseci teški malj i pokušava njime raditi, ali svladava ga vojnik (Saša Božic) koji ga pocinje mlatiti.

Sukob njih dvojice nastavlja se u maloj sobi u produžetku Aneksa. Vojnik, uz blagoslov svecenika (Nenad Stupar Lampa) svladava radnika kojeg izvode na strijeljanje. Drugi vojnik (Aleksej Ciganovic) puca u radnika razapetog na crnom floru te radnik nestaje iza zida ispred kojeg je strijeljan. Krecu slajdovi koji prikazuju posljedice ratova i uništavanja, a prati ih "Oda radosti".

Radnik ipak nije pobijeden. U prostor dolazi lik u bijelom kombinezonu, koji simbolizira anarhisticki duh. To je opet Ciganovic, koji na glavi nosi rudarski šljem, u jednoj ruci ima kalašnjikov, a u drugoj svinjsku glavu na kojoj je zelena vojnicka beretka. Vojnici i svecenik su šokirani.

Na zidu se pocinju projicirati fotografije kontrasta današnjeg svijeta, prvo fotografija koja prikazuje obilje i bogatstvo, a onda ona koja prikazuje siromaštvo i glad s tim da se u prvom dijelu pojavljuju iskljucivo djeca, mali razmaženi zapadnjacki bogatuni koji imaju sve i njihovi vršnjaci iz treceg svijeta koji nemaju ništa. Projekcija završava tekstom Lennonove "Imagine" u originalu na engleskom i u hrvatskom prijevodu. Za projekcije je bio zadužen Nikola Ciganovic.

Na ulazu u aneks mogao se uzeti i mali, na deset stranica otisnuti prirucnik o anarhizmu. Ciganovic je vec u letku koji prati performans napisao da je ovo što smo vidjeli "osvrt na samo jedan segment današnjeg, gotovo zlocinackog, društvenog ustroja. Pod krinkom demokracije bogata manjina vlada siromašnom vecinom koja poput ovaca pase uvenulu travu programiranog blagostanja, slijedeci svoje vode u sigurnu propast".

Izlaz iz ovih "liberalnih okova" Ciganovic, koji vjeruje da ce ljudi nekad u buducnosti ipak docekati Godota, vidi u pravednom društvu bez granica, država, policije, vojski, religija, sukoba, ksenofobija.


Podijeli: Facebook Twiter